Скоро бг паспортът ще е валиден 10 години, а българите в чужбина ще го получават с едно ходене в консулска служба

Паспортите да се издават за срок от 10 години, а не както е сега – за 5. И българите в чужбина да ги получават само с едно посещение в консулска служба – това предлага заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева с промени в Закона за българските лични документи. Текстовете са изработени от междуведомствена работна група, а нововъведенията са “качени” в сайта на Министертвото на външните работи днес. Ето и подробностите:

1.  Паспортите ще са валидни 10 години, колкото и личните карти на пълнолетните българи. Предвидено е изменението да влезе в сила от 01. 01. 2020 г., тъй като е необходимо да се предприемат действия по промяна на технологията на издаване. В момента паспортите с изтекъл срок, но с валидни визи, трябва да се носят заедно с новия паспорт при влизане в съответната държава, което е по-неудобно.

2. Български лични документи ще може да се вадят в чужбина само с едно посещение в консулска служба. Гражданите могат да изберат дали да посетят наше задгранично представителство при заявяването на документа, или при получаването. Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер. До момента това не беше възможно, а най-бързата услуга, която можеше да получат сънародниците ни, е срещу заплащане документите им да пристигнат в консулската служба по DHL, откъдето да ги получат отново лично.

С измененията в Закона за българските лични документи се дава и втора възможност – да се подаде заявление онлайн, като се удостовери самоличността със сканирано копие на стар документ, вместо с електронен подпис. В този случай обаче новият документ се получава лично от съответното консулство.

3. Двойно ще бъдат намалени максималните срокове за издаване на документи, заявени в чужбина. Обикновената услуга, която до момента отнемаше 90 дни, ще се извършва за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе досега.

Ето и още от инициираните вече промени за облекчаване на гражданите:

– Намаления с една-четвърт на таксата за издаване на временен паспорт – от 67 на 50 евро
– Двойно намаления на таксата за издаване на свидетелство за съдимост – от 20 на 10 евро
– Въвеждане на ПОС-терминали за плащане с банкови карти в посолствата – от вчера вече работят такива в Атина, Рим, Хага и Милано. В първите няколко часа на предоставяне на услугата от нея вече се възползваха десетки граждани
– Край на плащането на консулски услуги с държавни таксови марки

информация: пресцентър МВнР

 

 

Може да харесате още...