“Преоткрий България” с разходка из туристическите забележителности виртуално и в реалността

Гост: Константин-Кирил Иванов

Може ли да преоткрием България, докато седим пред компютъра си, разглеждайки като на длан – например – нейни исторически светини или пък нестандартни туристически маршрути? Да, категоричен е Константин Кирил Иванов, когото мнозина познават още като Разказвача на приказки. Той е част от екипа, заел се да разходи из знайни и незнайни кътчета от историята и географията на България всеки, който пожелае да ги открие – първо в интернет, а след това и на живо.

Проектът е с името “Преоткрий България” и вече е превърнал живота на Константин-Кирил и на останалите му съмишленици, в път, път и път.  Уцелвам кратката му спирка, за да ми разкаже малко повече още сега:

1. За първи път чувам за проект под името “Преоткрий България”. Какъв е този проект, кой го прави?

„Преоткрий България“ е съвместен проект между най-добрия фотографски екип на Google в България, сертифициран за качество, и сайтът Iskampochivka.bg, който е иновативна туристическа платформа, без аналог в България. Тя има за цел популяризирането на българските туристически дестинации по иновативен и интересен за потребителите начин – виртуална реалност.  Изграждаме я, разказвайки за забележителностите чрез местните истории, легенди и митове, и в тясно сътрудничество с хотели, комплекси, къщи за гости. Виртуалната разходка из всичко това е с лесна и интуитивна навигация, с много бърз достъп до всяко нещо, от което има интерес потенциалният гост. Уникална е и вградената VR технология, съвместима с VR очила, достъпността от всякакви устройства.  В крайна сметка всеки турист без значение в кой край на света се намира, ще може да се разходи по всеки един от нашите маршрути виртуално преди да го направи физически. Това е нещо уникално и е въпрос на колосален по обем труд. Маршрутите ще бъдат качвани постепенно, но ние самите ще заведем всеки желаещ до всяка една точка от него и във физическия свят, защото това е и последната част от нашата дейност – да организираме екскурзиите по тези маршрути и в реалността.

2. В този смисъл кой трябва да преоткрива България, според теб – българите или чужденците?

Добре познато е моето мнение за това като българи къде трябва да похарчим парите си за туризъм. За съжаление още дълго ще продължавам да вярвам,че първо българите са тези, които трябва да открият и преоткрият собствената си страна, а чужденците да погледнат на нея по съвсем друг начин, различен от сформираната представа за евтина алкохолна дестинация. С нашата платформа Iskampochivka.bg имаме възможността да привлечем и насочим вниманието на туристите, без значение от тяхната националност, към уникално красивата ни родина по интерактивен начин. Вярваме, че по отношение на нашите сънародници това ще ги накара да се замислят дали да изберат чужбина за дестинация на следващата си почивка.

3. Този проект ще промени ли Константин-Кирил, познат още като “разказвача на приказки”?

Пътят ни променя, бавно и сигурно, и накрая му сме това, в което той ни е превърнал. Аз не съм този, който съм бил вчера и не знам какъв ще бъда утре. Срещата с различни хора в тези екскурзии, което те кара да попътуваш и навътре в себе си, е част от тази промяна. Моята роля през целия път е отредена да бъда Разказвач на приказки, какъвто би трябвало да е всеки екскурзовод. Моя отговорност са администрирането на маршрутите във физическия свят – организация, провеждане, настаняване, включване на различни активности в маршрутите и най-вече предлагането във всеки един от тях на различното и непознатото, както е било винаги.

4. Ако трябва да посочиш три места у нас, които да преоткрият българите в чужбина – например това лято, кои ще са и защо?

Магията на земята, магията на водата и магията на въздуха в България, които могат да открият в безкрайно много места, които аз наричам “Без маркировка” и до които можем да ги заведем – тракийски светилища, места, обвити в мистика и легенди, автентични махали, скрити в гънките на планината с истинска храна, изключително невероятни места за настаняване като нощувки в бурета, бирено спа с хмел и истинска бира, която не се пие, а в която се релаксира, приключения от всякакъв вид по суша, въздух и вода и със всякакви живи и технологични сили…

5. Накрая – ти имаш ли още какво да преоткриваш в България?

Винаги е краткият отговор. Дългият е материал за няколко книги….

От мен, ЕК, успех в начинанието на екипа на “Преоткрий България”!

Снимките за тази статия са предоставени от Константин-Кирил Иванов.

Може да харесате още...