„Бунтът на Спартак” от Георги Марков – животът на великия гладиатор във факти

Вдъхновител и символ на промяната в битката на обикновените хора за свобода и справедливост – Спартак е един от най-популярните герои от древността. Не са малко художествените творби, холивудските филми и сериали, които са посветени на живота му и оглавяваното от него въстание против римляните през 73 г. пр. Хр. На фона на това могъщо негово влияние и в новата ера е шокиращо колко малко се знае за живота му, особено в периода преди въстанието. Липсата на сигурни данни провокира смели спекулации и поражда нуждата от търсене на допълнителни гледни точки.

В „Бунтът на Спартак” под знака на ИК Сиела българският историк Георги Марков прави опит да отсее фактите от предположенията, да изгради една цялостна и сравнително устойчива представа за могъщия гладиатор, но междувременно да акцентира върху Гладиаторската война, без да я пречупва само и единствено през призмата на съдбата на един човек, независимо какви качества притежава той.
През 73 г. пр. Хр. Спартак става инициатор на бягството на 80 гладиатори, което всъщност се явява началото на първото въстание в света на роби.

На базата на откритите антични извори и изследванията на утвърдени и признати историци Георги Марков разглежда бунта на робите от 73-71 г. пр. Хр. в контекста на историята на Римската република и дълбоката политическа и властова криза, в която тя се намира в десетилетието след смъртта на Луций Корнелий Сула – поради военните ангажименти в Испания и Мала Азия, липсата на войници в Италия в този момент, масовото недоволство от управлението.

Какво представлява акцията на Спартак в ранните стадии на нейното развитие? Инцидентно бягство ли е това, или конспиративно подготвяно робско въстание? Може ли да се открият аргументи за широко разпространената теза, че този робски бунт всъщност е опит за революция срещу съществуващия социално икономически строй в Римската република? На тези и други въпроси, атакувайки широко разпространени и несигурни аргументи, отговаря Георги Марков и развива теорията си за един от най-романтичните, но и най-противоречиви битки за справедливост в историята в две части – аналитична и сериозна такава.

„Бунтът на Спартак” възкресява обречената война на Спартак и неговите последователи срещу Рим – от френетичното бягство от Капуа към Везувий до първите битки срещу преторите Глабер и Вариний; разрастването на бунта до пълномащабна война в Южна Италия и срамният провал на консулите Публикола и Лентул до вероятно най-енигматичният момент в цялата война – решението за връщане на юг и опит за атака срещу Рим, за да придобие историческа плътност съдбата на обречения герой, който се сражава за загубена кауза.

Георги Марков (1987 г.) завършва езикова гимназия във Велико Търново през 2006 г., а след това – история в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира антична военна история и се дипломира през 2010 г. Автор е на книгите – „Ханибал срещу Рим”, „Войните на Цезар”, „Походът на Александър”, „Гръко-персийските войни”.

информация и снимка: Издателство “Сиела”

Може да харесате още...