50 подправки в помощ на здравето ни, събрани в книгата „Лечебните подправки“

50 подправки в помощ на здравето ни са събрани в книгата „Лечебните подправки“ от д-р Бхарат Агарвал и Дебора Йост. Тя излиза на български език под знака на Издателство Изток-Запад по препоръка на д-р Атанас Михайлов и е първата от предица книги за грижа за здравето, които ще бъдат подбрани от него.  От нея може да научим, например, че куркумата може да се бори с повече от 70 заболявания, включително и с някои от най-големите заплахи за здравето като рака, сърдечните болести, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер.  Помощ срещу над 150 здравословни проблема можем да намерим в още 49 подправки, твърди авторът на книгата –  световнопризнат експерт в областта на терапевтичната употреба на подправките.  Мощният им здравословен потенциал се дължи на факта, че са изключително богати на растителни вещества, които се борят срещу окисляването и възпалението – двата процеса, стоящи в основата на повечето хронични заболявания.

Не е тайна, че хората са започнали да използват подправки още преди да се научат да употребяват сол. За тях са се водили войни, с тях са свързани и великите географски открития. През 1498 година Васко де Гама тръгва на морска експедиция до Индия с цел набавяне на подправки. По-късно португалците препречват пътя към Индия и закопнелите за подправки испанци в търсенето на друг път до Индия откриват Америка.

Днес е трудно да преценим от какво повече са били привлечени хората – от вкуса и аромата или от лечебната сила на подправките. Както проф. Агарвал си спомня, майка му го е лекувала с кориандър при висока температура, с джинджифил при гадене и повръщане, с куркума наръсвала раните му и т.н.

В книгата ще намерите справочник от А до Я за терапевтичния потенциал на лечебните подправки срещу над 150 здравословни проблема – от акне, бръчки и тревожност до артрит, язва и сърдечен удар.  50 вкусни и лесни рецепти. Много от тях са вариации на добре познати класически рецепти – като пиле „Орегано“ и унгарски гулаш, докато други са напълно нови открития – като „Супа от печени домати с резене и мента“ или „Поширани круши в портвайн със звездовиден анасон“. 24 микса от подправки, които да ви бъдат винаги подръка и с които да можете винаги когато пожелаете да приготвяте ароматни изкушения за възможно най-кратко време с възможно най-малко усилия. И още – списък с доставчици на подправки.

И преди да се сдобиете с тези съкровища в книгата, ето няколко безценни съвета как да добавим повече куркума към храната си:
• С горещете олио, прибавете куркума по описания начин и изпържете зеленчуци в овкусената мазнина.
• Добавяйте куркума към обичайните рецепти за месо, птици или риба, които изискват сотиране или запържване в тиган.
• С лагайте една или две чаени лъжички в задушени ястия с месо и зеленчуци за количества от две до четири порции. За по-големи количества ползвайте повече куркума.
• Прибавяйте куркума към пържен лук. (Едно изследване, описано в „Защита срещу канцерогенното замърсяване на околната среда“ (с. 195), е установило, че комбинацията от лук и куркума има повишено предпазно действие срещу ракови заболявания.)
• С лагайте куркума в ястия с кръстоцветни зеленчуци за допълнителна защита срещу рак на гърдата, на простатата и други видове рак. Всъщност кръстоцветните зеленчуци са полезни не само срещу рак на простатата, но и срещу много други болести – приемът им се свързва с по-ниска податливост към всякакви заболявания. Тези зеленчуци включват зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, листно зеле, кресон.
• Консумирайте повече жълта горчица.
• Прибавяйте куркума към бъркани яйца и други ястия с яйца. Тя ще им придаде както аромат, така и ярък жълт цвят.
• Използвайте я за подправка на ястия с леща, както правят в Индия.
• Прибавяйте куркума към дип сосове и дресинги за салати.
• С месете я с разтопено масло и залейте сготвени зеленчуци.
• С лагайте по 1 супена лъжица куркума в голяма тенджера пилешка супа с фиде.
• Запържете куркумата в олио и добавете към нея течността за сваряване на ориз басмати.
• Добавете 1 чаена лъжичка куркума към домашно приготвен чили сос.
• Използвайте я за подправяне на яхнии с морски дарове и ястия с кокосово мляко.
Куркумата не се препоръчва за ястия с млечни продукти, тъй като те отнемат деликатния ѝ аромат.

по информация на Издателство “Изток-Запад”

снимка: Издателствто “Изток-Запад”

Може да харесате още...