“Операция Бикини” или моите 4 правила и 7 извода за килограмите в плюс :)

В разгара на лятото, наричано в морските градове „висок“ сезон, най-ниско е самочувствието на жените с няколко килограма в повече. Признавам, че не съм се вманиачавала на тази тема. Почти никога. Но нямам нищо против поне в сезона на лазурното море да се вталя мъничко. И ако в България един познат треньор по отслабване нарича този процес „как да спаднеш“, в Испания той си има много по-секси име – „операция бикини“. Ще ви разкажа за моята 🙂

В началото на юни в менюто на шумен пъб на една от най-оживените улички в Аликанте прочетохме: “сандвич бикини”. Сестра ми реши да го опита.  И докато на останалите в компанията ни донесоха 3 доста сериозни порции с питки, гарнирани с какво ли не, и най-вкусните картофки на света, нейната се оказа от две тънички хлебни триъгълничета с пилешко. Посмяхме се, че триъгълничетата са във формата на бикини, но и през ум не ми мина, че прибавени към думичката “операция”, могат да превърнат словосъчетанието в магията, владееща хиляди жени.

Истинското значение на „операция бикини“ стигна до мен няколко седмици по-късно в курса по испански, където смисъла му ни разкри симпатичната ми учителка. Едва тогава реших, че – какво пък – защо да не започна моята лична “операция бикини”?

Беше преди около десетина дни. И операцията изглеждаше като лична битка с 4 основни оръжия:

  1. Дъщеря ми ме снабди с линк към видео-канала на една прекрасна млада йога инструкторка. Нейните уроци скоро се превърнаха в първото ми оръжие срещу килограмите в повече. Горещата вълна в Испания, съпроводена с висока влажност, обаче, намалиха времето на йога заниманията ми и отслабиха ентусиама ми. Сега ги продължавам не само по-рядко, но и с двойно по-слаба интензивност.
  2. Леко разколебана да усещам “операция бикини” като битка, все пак въведох второто оръжие – лимоните. Лимоновият сок на гладно сутрин е чудесна тонизираща напитка. Казват, че прочиства шлаките. Не знам, но дори и само да ме зарежда с енергия – си струва усилията по приготвянето. Тези дни прочетох, че лимонов сок в съчетание с прах от джинджифил, канела и магданоз, взети като отвара вечер, „спадали“ коремчето 🙂 Още не съм решила, но мога и да опитам.
  3. Не можех, обаче, без третото си оръжие – всъщност първо за почти всички гурута в борбата с килограмите – въздържането от сладкиши. Е, няма земна сила, която да ме откаже от шоколада, от пържените филийки и от палачинките. И понеже животът ми дотук ме научи да приемам нещо само ако то не изисква пълно отрицание на това, което обичам, останах вярна на ледената бира, която тук сервират със зелени маслинки или чипс. На летните бижута като Куба либре и джин с тоник. На охладеното бяло вино с порция спагети. На сладоледа, ах, сладоледа 🙂 Волята ми да приемам “операция бикини” като битка на всяка цена се стапяше с всяка от божествените му хапки.
  4.  Така ходенето пеша вече не възприемах като четвърто оръжие, а като приятел на доброто си настроение всеки ден. Препоръчвам горещо. Слезте от колите и ходете! Още след първата сериозна обиколка на два крака може да разберете колко слаб е… гърбът ви например. А оттам и какво сте загубили през всички години, в които сте излизали от дома си и сте се мятали зад волана.

Резултатът след 10 дни от моята “операция бикини” окончателно сломи жестокостта ми към килограмите в повече.  2 килограма по-малко съвсем не е зле. И направо си плаче за отпразнуване 🙂 И понеже е неделя, може и с домашен сладкиш… и с изводите, че на 48:

1. Не е естествено да изглеждаш като на 20.
2. Че „операция бикини“ трябва да започваш не заради другите, а само ако ти самата имаш нужда от нея. Защото все някога ще стигнеш и до другата истина:
3. Винаги има по-млади и по-добре изглеждащи от теб.
4. Клише е, но пък е самата истина – животът не е безкраен, за да не му се наслаждаваш точно когато си здрав и енергичен.
5. Нима искаш вкусът на живота за теб да се затваря в съдържанието на бикините?
6. Не води “борба” с килограмите – можеш да спечелиш битката, но ще загубиш войната, защото времето е естественият им съюзник.  По-добре се сприятели с тях и започни да се харесваш.
7. В краен случай винаги можеш да си купиш по-голям размер…

 

А вие имате ли своя собствена „операция бикини“? Споделете я, ако искате 🙂 И лято с преливащи вкусове ви желая. Не забравяйте играта, в която може да спечелите моя книжка – ако ви се чете, разбира се. И се усмихвайте.


ЕК

Може да харесате още...