„Кралицата на Испания“ и „Бензин“ откриват „Филмови нощи във Филипополис“

„КРАЛИЦАТА НА ИСПАНИЯ“ на носителя на Оскар Фернандо Труеба и „БЕНЗИН“ на Асен Блатечки и Катерина Горанова са филмите, с които официално тази вечер под тепетата стартират „Филмови нощи във Филипополис“.  Фестивалът е 19-ти поред, мястото отново е лятно кино „Орфей“.

В 21:10 филмовият маратон под звездите на Пловдив ще започне с историята за известната филмова звезда Макарена Гранада (в ролята Пенелопе Крус), която през 1950 г. бяга от блясъка на славата, за да се завърне към корените си в Испания и да изиграе Исабела I. В Мадрид Гранада не само ще се срещне отново със старите си приятели и колеги от трупата, но ще трябва да се бори и с диктаторския режим на Франциско Франко.

„КРАЛИЦАТА НА ИСПАНИЯ“ е изкусно представяне на спиращи дъха костюми, богати визуализации и лудост. Забавно и непредсказуемо съчетаване на студийната система на Холивуд от 50-те години с тази на фашистката епоха в Испания. Филмът има 5 номинации за наградата „Гоя“, номинация за главна женска роля за Пенелопе Крус от Съюза на артистите, Испания и е част от официална селекция на Берлинале.

От 23:30 часа киноманите ще могат да гледат българския филм „БЕНЗИН“. След 15 години в затвора автомобилен състезател и механик (Асен Блатечки) се връща към живота, за да изпълни последното си обещание към убитата си любима. В едно от най-амбициозните и любопитни български заглавия за последните години зрителите ще могат да видят на едно място красавиците Снежана Макавеева и Лиляна Станаилова, както и световните звезди – актьорът Майкъл Медсън и вокалистът на „Godsmack” Съли Ерна.

Всичко това ни разказват организаторите на фестивала. Аз пък допълвам, че ако не сте в Пловдив за филмовите му нощи, винаги може да изберете хубава книга за летните вечери 🙂 Някои от предложенията ми може да  видите в рубрика КНИГИ.

Може да харесате още...