Електронните спортове превземат Пловдив през уикенда

Пловдив ще бъде домакин на фестивала за електронни спортове и игри през уикенда „Пловдив е-Арена“. Близо 2000 участника ще се надпреварват за награден фонд от над 12 000 лева в Палата 2 на Международния панаир. Наред с българските геймъри, ще има участници от Сърбия и Румъния. Класирани са по 4 отбора за двата турнира на League of Legends и Counter-Strike.

Публиката, от своя страна, не само ще може да гледа турнир, но и също да участва в състезания на място.  За целта са осигурени 40 компютъра, 10 плейстейшъна и 5 чифта очила. 

Предвидени са много изненади и забавления – ретро аркадни игри, рейсинг с вибриращ волан, най-новите апликации за виртуална реалност. Всичко това – безплатно, щом вече сте влезли. А билетите за единия или двата дни са съответно на цена – 10 и 20 лева. Деца под 14 години могат да посетят фестивала, но с придружител, съобщиха организаторите.

Говори се, че електронните спортове са индустрия за 3,8 милиарда долара, а професионалните геймъри са еквивалентни на професионалните футболисти. Индустрията се хвали с постоянно нарастваща аудитория, а създателите на съдържание печелят от стабилните приходи и видео стриймове. Гейминг турнирите конкурират всяко спортно събитие, в платформата на Youtube гейминът събира повече гледания от новините, филмите и образователните материали, взети заедно.

Организаторите от Game Evolution се надяват за започват да работят в бъдеще с училища и университети, като внедрят гейминга при съвместни образователни проекти.

 

снимка: архив от Starcraft

Може да харесате още...