Стадионът в Стара Загора посреща “Кармен”

Най-популярната опера за всички времена „Кармен” от Жорж Бизе е изборът на Държавна опера-Стара Загора за второто издание на „Опера на стадиона“. Грандиозната продукция на любимото оперно заглавие ще бъде представена тази вечер, 6 юли, от 21.00 часа на специално построена огромна сцена на стадион „Берое“ в града на липите. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев, режисьор е Огнян Драганов.  Атрактивните балетни платна с участието на балета на Държавна опера-Стара Загора са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова. Сценографията е подготвена и адаптирана от художника на Старозагорската опера Тодор Демеров.  Почитателите на оперното изкуство ще бъдат зарадвани с участието на оперната прима Веселина Кацарова в ролята на Кармен.

Световната певица, която от 2016 година е и Артистичен директор на Старозагорската опера, покани да ѝ партнират звездните гласове на България Калуди Калудов /Дон Хозе/ и Цветелина Василева /Микаела/, както и френския баритон Сирил Ровери – за ролята на тореадора Ескамилио. В останалите роли участват: Евгений Арабаджиев като Цунига, Денис Иванов /Моралес/, Яница Нешева /Фраскита/, Нели Нечева /Мерцедес/, Ивайло Йовчев /Ремендадо/, Теодор Петков /Данкайро/, солисти балет Анелия Димитрова, Ромина Славова, Станко Танев и др. Участват още Детски хор от ДЮСОБ „Маргаритки” с диригент Зорница Желязкова, представители на Прабългарската школа за оцеляване “Бага-Тур”, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора, оркестър и хор на Държавна опера-Бургас.

Творческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на музиката на Бизе и неговата опера „Кармен”.

На 6 юли зрителите ще видят една класическа „Кармен”, в която изобилстват атрактивни и зрелищни решения, към които предразполага самото заглавие и сцената на открито. Веселина Кацарова ще смени няколко различни костюми, които ще бъдат ушити специално за нея. Моделите на костюмите са подарък за световното мецосопрано от италианския художник Салваторе Русо.

Операта „Кармен” е всепризнат музикален феномен. Известно е, че Бизе пише своята музика по испанския сюжет на нашумялата новела на Проспер Мериме без да е ходил никога в Испания. Прочутата „Хабанера” е всъщност кубинска народна песен. Според диригента Ивайло Кринчев: „Бизе „печели” именно с това – защото музикалният прочит на известната драма е през призмата на неговата представа за испанската атмосфера.

Насладете се 🙂

снимки и информация: Държавна Опера Стара Загора

Може да харесате още...