Забележителният португалски писател Гонсало Тавареш в Пловдив на 24 май

Забележителният португалски писател Гонсало Тавареш ще се срещне с пловдивска публика на 24 май от 17:00 ч. в галерия Arsenal of Art в пловдивския квартал Капана. Спряган като „португалския Кафка”, приветстван от творци като Жозе Сарамаго и Алберто Мангел, той пристига у нас по повод българското издание на епическата поема „Пътуване до Индия“ – предизвикателна „епопея на разочарованието”, вдъхновена от „Лузиадите” на големия португалски ренесансов поет Луиш де Камойнш. Преводът е на Даринка Кирчева.

Тавареш става известен с оригиналната си, новаторска визия, с която свойски преобръща и преобразява нашия делник, превръщайки го – като един ироничен еквилибрист – в магическа сцена, „съчетаваща геометрията и хладнокръвното бълнуване”, казват запознатите с творчеството му. Определян като един от най-изобретателните и амбициозни португалски писатели от по-младото поколение, той е автор на поезия, романи, пиеси, есеистични сборници и книги за деца. „Йерусалим” и „Пътуване до Индия” са преведени в близо 50 страни и са удостоени с множество национални и международни отличия.

„Пътуване до Индия“ пародира каноничното пътуване на Запада в търсене на мъдрост и забрава. По думите на Едуардо Лоренсо, автор на предговора на тази уникална творба, тя представлява иронично прекосяване на митологични пространства, дирене на обетованата земя за душата, където един бездушен Запад си представя, че ще се върне, докато не открие, че и нейните „гуру“ са най-обикновени и съмнителни продавачи на илюзии като всички останали.

 

Може да харесате още...