Осемметрово пано от вълна изписва „България“ на глаголица

С осемметрово пано от непредена вълна изписва „България“ на глаголица студентката в НХА Даяна Пропокова. То ще бъде показано на майските празници в Садово, които започват на 24 май и ще продължат до края на месеца. Чергата е наречена „В началото бе словото“ и е изработена само от природни материали и цветове. „Всяка една буква съдържа огромна символика и сила. Когато изпишеш „България“, влагаш абсолютния смисъл на това какво е Родината.

Избрах благородна, естествена материя – вълна от наши, български овце, бяла и кафява. Тъмният цвят символизира божествения хаос, това, което е непознаваемо за нас. А като печат на словото избрах белия цвят, светлината. Това е символиката на моята черга – България, пътят на истината и корените“, казва Даяна.

Тя е и автор на ръчно тъкана, ушита и избродирана от нея женска риза, в духа на отново възраждащите се традиции на българското тъкачество и бродерия. „Символите в народните шевици не са случайни, техният смисъл е да защитават от зли сили”, казва студентката. Тя е сред участниците в първия Фестивал на еко и био производителите на 26, 27 и 28 май в Садово. Той ще съвпадне с традиционния Празник на фъстъка, който от години се провежда в общината, както и с Първия национален фолклорен фестивал Георги Пендов, посветен на известния кларнетист, родом от Садово.

Освен Даяна Прокопова, във фестивала ще участва и Катерина (Katerina Art) от Димитровград. Тя ще изложи своите мишлета и ябълки, също изработени от естествена вълна. Младата жена е майстор на сухото плъстене и изработва всякакви пана, макети и портрети по старата технология за обработка на вълна.

Любителите на екологичното ще открият на фестивала ръчно изработени колани, торби, „дрешки” за чаши и аксесоари от натурални и рециклирани материали, лампи уникати, съдове и бижута от дърво. И още – сезонни зеленчуци, брашно от лимец, слънчогледов тахан, петмез от захарна тръстика, сиропи от бъз, лавандула, мащерка, акация и бяла череша, сладко от джанки, домашен сладолед от ядкови млека и плодове, както с и различни сладки изкушения, „живи” крекери, домашно песто, фъстъчено масло, домашни мазила против насекоми  – всичко това е само част от изненадите, които готвят за посетителите организаторите на фестивала.

По време на майските празници в Община Садово ще бъдат отбелязани и 135 години от съществуването на земеделска наука в България и 134 г. от откриването на първата учебна година в местната Професионална селскостопанска гимназия.

Може да харесате още...