Малка и голяма матура по български и литература днес, анулирани – 11 работи

Две матури – малка за седмокласници и голяма за зрелостници – ще провери нивото им на знания по български език и литература. Журналисти, чиито имена бяха изтеглени от главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова, избраха на чоп изпитните варианти почти 3 часа преди старта на матурите.

За абитуриентите репортерът Виктор Борисов от телевизия България Он Ер,  генерира изпитния вариант преди изгрев слънце, малко след 5 часа сутринта. Вариантът се оказа с модул за есе или интерпретативно съчинение по темата „Човекът между ценностите на общността и личния порив“ по разказа “Албена” на Йордан Йовков. За седмокласниците репортерът на БНТ Елиана Димитрова изтегли Вариант II, в който писмената задача беше преразказ на откъс от „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви от името на един от героите – Маляка.. 
На интернет страницата на министерството вече са публикувани тестовете с ключ за отговорите и за двата изпита.

Междувременно стана ясно, че въпреки драконовските мерки срещу преписване, 9 от писмените работи са били анулирани заради такова. Това е станало в Симитли, Крумовград, Благоевград, Дупница, Сърница, а в Казанлък и Елхово е имало по двама души с анулирани изпити.

Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин.

На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване.

Абитуриентите писаха есета или интерпретативни съчинения по темата

Може да харесате още...