Шест български деца с бронз от европейската олимпиада по природни науки

Шестима български ученици спечелиха бронзови медали в отборната надпревара на XV-та олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2017. Състезанието се проведе в продължение на цялата миналата седмица в датската столица Копенхаген. В него взеха участие 150 младежи до 16 години от 25 държави-членки на ЕС. България беше представена от два отбора с по трима ученици: в първия тим – Яна Димитрова от Националната природо-математическа гимназия, Иван-Александър Мавров и Здравко Иванов от Софийската математическа гимназия, а във втория – Силви Койчева от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“-Варна, Евгени Стателов от Езикова гимназия „Пловдив” и Славея Костадинова от Природо-математическа гимназия “Акад. Иван Ценов“-Враца.
Българските ученици трябваше да работят в лабораториите на Университета на Копенхаген върху експериментални задачи с изследователски екологичен характер от областта на природните науки биология, химия и физика. И двата представителни отбора на страната ни получиха бронзови отличия и оставиха добри впечатления с познанията и уменията си, съобщиха от министерството на образованието и науката.

Ментори на двата отбора са преподавателите в Софийския университет проф. Адриана Тафрова-Григорова от Факултета по химия и фармация, доц. Мая Гайдарова от Физическия факултет и доц. Снежана Томова от Биологическия факултет.

информация и снимка: Министерство на образованието и науката

Може да харесате още...