Мелодията на “Хубава си моя горо” – в магазини в Банкок

гост автор: Панчо Благоев

Хубава си моя горо, миришеш на младост… звучи почти сюрреалистично в Банкок. Японският лейбъл Muji използва автентичен български фолклор за музикален фон в магазините си, пръснати из най-големите молове в мегаполиса. Освен със Стоичков и Бербатов, в Тайланд се сещат за нас и покрай киселото мляко “България”, което се произвежда от компанията Meiji. Да им се чудиш на японците откъде тоя интерес към страната ни, която преди няколко години закри посолството си във втората най-голяма икономика в югоизточна Азия.

Видеото: https://www.facebook.com/pancho.blagoev/videos/10212932758977595/

Обяснението беше традиционно – липса на пари. Това обаче не попречи на МВнР да открие няколко месеца по-късно дипломатическо представителство на островите Фиджи. Екзотично решение, както и да го погледнеш…

Колкото и да е странно, японците правят по-разпознаваема България в “страната на усмивките” и сгряват душите на малцината българи, зареяли се на 10 000 км от дома. 

Видеото е леко нескопосано, но важни в случая са вълшебните български напеви в една толкова необичайна среда. След дълго отсъствие от дома те пронизвaт право в сърцето.

видео и снимка: Панчо Благоев

Може да харесате още...