Къде се крие истината за Древнобългарския календар и Именника на българските владетели – в книга

Как се е появил древнобългарският календар? Какво представлява той? Има ли общо първото име в „Именника на българските владетели” с хунския владетел Атила? Какво крие известната Розета от Плиска? Отговорите на тези въпроси намираме в книгата „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“ (ИК „Сиела“) на Живко и Иван Войникови. Авторите сравняват наличните теории, извори и данни по тези теми и отсяват псевдонаучните твърдения.
Изданието „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“ (с подзаглавие „Един паметник на древнобългарската астрология“) има за цел да хвърли повече светлина в морето от твърдения и хипотези, за да открием какво действително знаем за така важните символи на древните български племена.

Авторът на предговора към „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“ – археологът и заместник-кмет на София д-р Тодор Чобанов, обобщава: „Настоящата книга представлява най-задълбоченото до момента проучване на български по темата за възникването и характера на дванадесетгодишния животински календар. И макар че не се дават ултимативни отговори на ключовите въпроси, а се изказват деликатни предположения, изследването е важна крачка напред, стъпваща на редица чуждоезични източници.“

Живко Войников е родом от Хасково, но живее в Стара Загора. Работил е като лекар и е бил началник „Медицинска служба” в ракетен дивизион на Българската армия. Неговите интереси в областта на историята са свързани с процесите на етногенеза на българския народ, със сравнителната лингвистика, българската диалектология, историята на населените с българи земи, останали извън пределите на България, както и с история на Средна Азия. Автор е на редица книги, посветени на произхода, езика и бита на древните българи, на митовете и истините за тях. Сред трудовете му са „Произход и преселения на древните българи (в търсене на нов поглед върху стария въпрос)”, „Алано-древнобългарското писмо” и „Етногенеза и миграции в Евразия, през древността и Ранното средновековие и мястото на древните българи в тях“.

Иван Войников има икономическо образование, но се интересува от история на България. Неговите интереси са свързани както с изследването на произхода на древните българи, така и с хералдика, история на българските герб, знамена и химн.

Оформлението на корицата на книгата е на Живко Петров.

Може да харесате още...