Правителството назначи 8 зам. министри, 22-ма областни управители и нов шеф на НАП

Правителството назначи 8 зам. министри, 22-ма областни управители и нов шеф на НАП. Предложенията за заместник-министрите са на съответните министри: в Министерството на отбраната вицета са Атанас Запрянов, който заемаше същия пост от юли 2016 г. до януари 2017 г; както Анатолий Величков – депутат в 37-ото и 38-ото Народно събрание, член на Комисията по външна политика, който от 2002 г. работи в ПОК „Съгласие. В МВР се връща Красимир Ципов и се назначава още Стефан Балабанов, който е бил заместник-кмет на община Пещера, а и началник сектор „Криминална полиция“ в ОДМВР – Пазарджик и началник РПУ в Пещера. Евгени Стоянов става заместник-министър на правосъдието – бил е прокурор в Софийска градска прокуратура, а от 2016 г. е съдия в Административен съд София-град. В здравеопазването имената са на Стоил Апостолов и Лидия Нейчева.

Апостолов е завършил Медицинския университет в Пловдив –специалист по „Анестезиология и реанимация“. Работил е и като управител в лечебни заведения в Пещера, Пазарджик, Бургас. Лидия Нейчева е заемала поста на заместник-министър на здравеопазването за различни периоди през 2013 г. и 2014 г.

Габриела Козарева е назначена за заместник-министър на младежта и спорта. От 2015 г. тя е директор на дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие“ в министерството. Завършила е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по право.

Част от 22-та новоназначени областни управители са заемали същите длъжности от 2014 до 2017-та: в Благоевград – Бисер Михайлов, във Варна – Стоян Пасев, във Враца – Малина Николова, в Кюстендил – Виктор Янев, в Ловеч – Георги Терзийски, в Смолян – Недялко Славов, в Хасково – Станислав Дечев, в Ямбол – Димитър Иванов. Новият шеф на НАП е досегашният й заместник изпълнителен директор Галя Димитрова.

Ирена Соколова за втори път става областен управител на Перник. Тя е заемала длъжността през 2014 г. и 2015 г. Митко Стайков поема поста в Търговище, където вече е бил областен управител от 2009 г. до 2013 г.
Двама заместник областни управители – на Видин Албена Георгиева и на Пазарджик Стефан Мирев, стават областни управители, а Ивелин Иванов, който от 2015 г. е главен секретар на областната администрация в Силистра, е определен за областен управител на Силистра.

Любомира Попова застава начело на област Велико Търново. Тя е професор към катедра „Педагогика” в педагогическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. В Габрово областен управител става Невена Петкова. От 2004 г. до 2016 г. е старши разследващ полицай в ОДМВР – Габрово, РУ – Севлиево. Магистър е по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

За областен управител в Кърджали е назначен Никола Чанев. В териториалната данъчна дирекция в града последователно той е заемал различни постове – от данъчен инспектор до началник сектор. Магистър е по национална и регионална сигурност от ПУ „Паисий Хилендарски“, както и магистър по счетоводство и контрол от УНСС. За областен управител на Монтана е определен Росен Белчев – икономист от УНСС, който в момента работи в частния сектор.

На поста в Плевен е назначен Мирослав Петров. Магистър е по икономика от СА „Димитър Ценов“ в Свищов, завършил е и НВУ във Велико Търново. През 2013 г. е бил директор на ОД на МВР – Плевен. Народният представител в 43-ото Народно събрание Гюнай Хюсмен ще оглави областната администрация в Разград.
В Сливен областен управител става Чавдар Божурски. Работил е продължително време в сектора сигурност, бил е директор в ОДМВР – Сливен. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“.

На длъжността областен управител в Стара Загора е назначена Гергана Микова, която два мандата е общински съветник в Стара Загора. Завършила е българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Проф. Стефан Желев поема ръководството на областната администрация в Шумен. Бил е народен представител в 42-рото и 43-ото Народно събрание. Ръководител е на факултета по технически науки в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Новите назначения се правят след освобождаване на досегашните областни управители. За НАП ситуацията е подобна – Министерският съвет освободи досегашния шеф на агенцията Бойко Атанасов от длъжността изпълнителен директор по негово искане.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...