Златна и платинена флейти слушат пловдивчани за старт на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”

Еманюел Паю, наричан още „Кралят на флейтата” и “Флейтист Номер 1 в света” и блестящият италиански флейтист Марио Кароли откриват VIII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” на 10 май в ГДК „Борис Христов” – Пловдив. Партньор на знаменитите музиканти ще бъде елитният камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров. Флейтите на Еманюел Паю и Марио Кароли са едни от най-качествените музикални инструменти в света, изработени от благородните метали злато и платина. Възможността да бъде чут техния красив глас в рамките на един концерт е изключителна рядкост и голяма привилегия за публиката.
Когато е само на 4 годинки, Еманюел Паю чува за първи път гласа на флейтата – синът на съседите му свири концерта за флейта в сол мажор от Моцарт. Казва на родителите си, че иска да стане флейтист и да изсвири точно тази музика. На 15-годишна възраст печели Първа награда от Националния конкурс на Белгия и изпълнява мечтаното произведение като солист на Белгийския Национален оркестър.

На 22-годишна възраст той става най-младия оркестрант в Берлинска филхармония, чийто диригент по това време е Клаудио Абадо. Днес той е признат за един от най-добрите изпълнители в света именно на този концерт.

 

Марио Кароли е един от предпочитаните интерпретатори на някои от най-видните композитори на нашето време. Фигурата му е напълно различна от тази на всички други солисти, той е уникален и винаги изненадващ със своя нов и свеж подход в интерпретацията, притежава невероятна виртуозност и харизма.

 Редовно участва в най-престижните фестивали в цял свят, изнася концерти, под палката на световноизвестни диригенти, в прочутите зали на Берлинска филхармония, на филхармонията в Кьолн, Концертгебау (Амстердам), Wiener Konzerthaus, Роял Фестивал Хол (Лондон), Сантори Хол (Токио), Линкълн център (Ню Йорк), Ла Скала ( Милано), Двореца на изящните изкуства (Брюксел), Театър Шатле (Париж). Той преподава флейта в Académie Supérieure de Musique в Страсбург, като наред с това е и професор по флейта и във Висшето музикално училище в Freiburg, една от най-престижните позиции в областта на флейтовата педагогика в света.

снимки на музикантите: предоставени от пресцентъра на Държавна Опера Пловдив

 

Може да харесате още...