Испания празнува Деня на майката

El Dia de la madre празнуват днес семействата в Испания. Първоначално тук тържествата за майката съвпадали с почитта към Дева Мария, майката на Исус, която според католическия календар на 8 декември се отбелязва с празника на Virgen Inmaculada Concepción. Но под влияние на САЩ, които празнували през май, от 1965-та година и в Испания традицията за почит към майката е изместена за първата неделя на пролетния месец. Цветя, бонбони и подаръци получават, подобно на българките, в този ден испанските жени. Комерсиализацията на празника, характерна за всички масови тържества през 21 век, се изразява в щедри предложения за разпродажба на дамски стоки.

Намаленията започват от 10% и стигат до 50%. А когато и времето е слънчево, търговските улици и магазините се превземат от жужащо женско нашествие. Като това в Аликанте, в което днес и аз се гмурнах да усетя атмосферата на cada madre feliz en España (всяка щастлива майка в Испания), част от която са и татковците с бебешки колички пред пробните 🙂

Днес намаления имаше и в редица кафенета и ресторанти на Аликанте. Но и тук, като навсякъде по сввета, благодарността към всичко, което майката дава на децата и семейството си – е най-голямата радост за жените, дарили живот, без значение дали има специален ден, в който да бъдат поздравени и в коя точка на земното кълбо се намират.

А, оказва се, и без значение в коя епоха са усетили майчинството като най-чистата и всеотдайна любов. Защото празник в чест на майката се твърди, че е имало още в древна Гърция, където почитали майката на боговете Зевс, Посейдон и Хадес – Рея.

В наши дни в първата неделя на месец май – като в Испания – Деня на майката се отбелязва още в Унгария, Литва, Португалия, Южна Африка и Румъния.

Може да харесате още...