С парад на военна техника армията ни отбеляза Деня си

Бойният вертолет Ми-17 в ескорт от двойка Кугара от българските ВВС развя националният трибагреник в небето над София днес, за старт на военния парад по случай Деня на храбростта и Българската армия. По традиция след началото на прехода той се отбелязва на Гергьовден, тъй като се смята, че светецът закриля България и българската войска. Ето защо на този ден се освещават и бойните ни знамена, полагат се венци е цветя в памет на падналите за свободата на страната ни воини. За първи път тържественият строй на площад „Княз Александър I“ в столицата беше приет от президент с военна кариера. В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст – каза Румен Радев в речта си и подчерта, че България е кауза.

Пред мъжете на властта преминаха представителните блокове на Военна академия „Г. С. Раковски“, Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски“, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили” и на Съвместното командване на силите, предвождани от знамената-светини. Над площада, в боен ред клин, прелетяха самолети МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево. Изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част завърши парадът, командван от командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. 20 артилерийски салюта отекнаха при изпълнението на химна на България.

А точно в 12 часа пред парадния вход на Президентството тържествено се смени почетният гвардейски караул.

Ето и още акценти от речта на президента и върховен главнокомандващ на БА: „За жалост през последните десетилетия ролята и значението на Въоръжените ни сили бяха системно подценявани“, посочи той. Затова, по думите му, днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите, с липса на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и недобре поддържано въоръжение. „Рязкото влошаване на геополитическата обстановка и призивът на ръководството на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 процента от БВП за разходи за отбрана сложи точка на тази абсурдна дилема, дали да се инвестира в развитието на собствени отбранителни способности“, отбеляза Румен Радев.

„Изминалата 2016 г. беше повратна в отношението към въоръжените ни сили, когато парламентът прие проекти за превъоръжаване и за тяхното финансиране“, изтъкна президентът Румен Радев, според когото придобиването на модерно въоръжение е необходимо, но недостатъчно условие за модернизацията на армията.

“Сложните процеси за модернизация на армията ни ще поставят на изпитание и политиците, и висшето военно ръководство, защото парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин, а това изисква ясни визия и принципи при изграждането им. Необходимо е усъвършенстване на системата за нормативни документи, която е неадекватна на съвременната среда за сигурност, необходими са ресурси за водене на пълноценна бойна подготовка, покриваща стандартите на Алианса”, каза още в речта си президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили.

Държавният глава призова политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато взимат важни решения. „Вярвам, че никой няма да оспори най-висшия приоритет в системата на отбраната, и в тази връзка, необходими са категорични действия за пресичане на тревожния отлив от Въоръжените сили, за тяхното окомплектоване, за издигане на социалния им статус и престижа на военната професия. Без тези мерки няма как да имаме достойна и боеспособна армия“, подчерта Румен Радев.

 

Може да харесате още...