Пловдив се готви за третото дефиле „Вино и гурме“ 

3-то издание на дефилето „Вино и гурме“ започва в Пловдив на 5 май. Посетителите ще могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме – над 300 вида от кулинарните изкушения в съчетание с над 50 вида вина на 19 водещи винопроизводители от цялата страна. Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 8 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и ресторанти. На всяка една локация ще може да се опитат съчетания на вино и храна, приготвени специално за събитието от 12 водещи Шеф готвачи.
Официалното откриване на Дефиле „Вино и гурме“ е в събота, 6-ти май, от 12 часа в подножието на Стария град – на ул. Съборна 2-4 с участието на Духовия оркестър на Пловдив. Тогава специално за именниците от 13 часа на Лапидариума ще се танцува традиционното Гергьовско хоро.

В дните на Дефилето, 6–ти и 7-ми май, на територията на Стария град ще върви и съпътстваща програма. Тя включва кулинарни работилници, на които всеки гост ще може да готви заедно с петима от най-атрактивните пловдивски Шеф готвачи. Част от програмата е и изложба на картини.

В двата дни на фестивала дегустациите на вино и храна стартират в 12 часа и продължават до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби – участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали.

Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. Наградите за най-удачно съчетание на вино и храна, определени от международната дегустационна комисия съгласно регламента, ще бъдат връчени на 6 май на гала вечеря – „Вечер на пролетното вино”.

Организатори на своеобразния празник са Съветът по туризъм в Пловдив и Общината.

Може да харесате още...