Ново издание на бунта срещу цензура „Трудно е да бъдеш бог“

На български отново оживява една от най-обичаните руски фантастики – „Трудно е да бъдеш бог“ на Аркадий и Борис Стругацки. “Пророческата алегория „Трудно е да бъдеш бог” е една от знаковите творби на братята, дали начало на социалната научна фантастика такъв, какъвто го познаваме днес, бунт срещу системата и цензурата и е вдъхновител на много други творци, включително на режисьора Алексей Герман, който предизвиква Умберто Еко да напише Умберто Еко „Приятно пътешествие в Ада. В сравнение с Герман филмите на Куентин Тарантино са анимации от „Уолт Дисни”” – казва за книгата Захари Карабашлиев.

И още: “Защо цивилизацията ни не може да бъде променена и защо въпреки това е важно да продължаваме да се опитваме да я променим, въпреки религиозния фанатизъм и диктатура на миналото – „Трудно е да бъдеш бог”не те оставя без повик да продължиш да търсиш”.

Ето и думи от книгата, които сякаш са написани, за да характезират съвремието ни: “Всичко, което поне мъничко се издига над средното сиво равнище, се оказва под заплаха. Чуйте ме, дон Кондор, това не са емоции, а факти. Ако си умен, образован, ако се съмняваш и говориш не като другите, дори ако не пиеш вино, вече си застрашен. Всеки кръчмар има право да те пребие дори до смърт. Стотици и хиляди хора са обявени извън закона“.

Какво следва? Вижте, ако не знаете или си припомнете, ако сте забравили. “Трудно е да бъдеш бог” излиза под знака на Издателство Сиела.

 

Може да харесате още...