Колко лесно се разпространяват лъжите и какво носят – в книгата „Дървото на лъжите“

Една лъжа може да донесе истината – мистериозно дърво връзва плодове, които разкриват тайни, ако му бъдат прошепнати лъжи, в които всички вярват. А едно момиче силно желае да научи кой е убил баща й. И започва да шепне лъжа след лъжа… Енигматичен, мрачен и проникновен, романът „Дървото на лъжите” от британката Франсис Хардинг е увлекателно история за момиче, на което е забранено да прави това което го вълнува. Може да го намерите на български под знака на ИК „Сиела”. Преводът е на Елена Павлова, а художник на корицата е Джеймс Фрейзър. Адаптацията на българското издание е на Живко Петров.
Фейт е на 14 години. Освен грижите за 6-годишния й брат, допълнително бреме за нея са съмнителните обстоятелства, при които нейният баща – изтъкнат учен, е намерил смъртта си. Докато се рови в записките му в търсене на улики, героинята на Франсис Хардинг се натъква на сведения за странен екземпляр от неговата колекция: Дървото на лъжите. То расте и връзва плод само ако му бъдат прошепнати лъжи, в които хората да повярват. Плодовете му разкриват важни истини на онзи, който ги опита, а колкото по-голяма и достоверна лъжа му прошепнеш, толкова по-ценна истина ще научиш…

Ако има нещо, което Фейт умее, то е да лъже. Тя вярва, че дървото ще й разкрие убиеца на баща й. Но за целта трябва да измисля все по-големи и по-големи лъжи – и то такива, които да плъзнат сред хората като пожар. Плодовете на лъжите обаче са горчиви. И отровни за ума и душата. Докъде ще стигне Фейт в опита си да научи истината за смъртта на баща си предстои да разберем на страниците на макабрения young adult роман „Дървото на лъжите”.

Франсис Хардинг (1973) е родена в Брайтън, Великобритания. Желанието й да стане писател се заражда още в детските й години, затова завършва специалност „Английски език” в Оксфордския университет. Преди да напише първата си книга, печели конкурс за разказ в местно списание. Носител е на наградата Branford Boase Award през 2006 г. и попада в списъка на School Library Journal Best Books с дебютния си роман „Fly by Night”. За „Дървото на лъжите” през 2015 г. Хардинг печели Costa Book Award.

 

You may also like...