Варненският свободен университет става център на ИТ предприемачеството

На 27 април във Варненския свободен университет ще гостуват водещи имена от Силициевата долина – мястото, където е създаден първият компютърен чип. От там започват кариерите на световно известни предприемачи като Бил Гейтс (Microsoft), Стийв Джобс (Apple) и Марк Цукербърг (Facebook)… Техните компании се разрастват и привличат огромни инвестиции. За тях са работили и някои от експертите, които ще посетят Варненския свободен университет. Събитието “BEC: Ментори от Силициевата долина и българската ИТ индустрия” ще се проведе в зала 1 на Учебно-спортния комплекс на университета от 17:00 часа и ще включва лекции и публични дискусии по темите: инвестиции, предприемачество, стартиращи компании и образование.
То e инициатива на стартиралия в университета Академичен акселератор, който има за цел да подпомага осъществяването на студентски предприемачески инициативи, както и формирането на екипи за реализация на нови бизнеси. Ето и малко предварителна информация за лекторите:

Норман Винарски e водещо име в областта на изкуствения интелект. Президент на SRI Ventures, както и на гласовия асистент Siri, купен от Apple през 2010 г. Норман е автор на бестселър, по който се обучават студенти от Университета Станфорд. С негова подкрепа са реализирани повече от 30 стартъпи в областта на изкуствения интелект, роботиката, нанотехнологиите и др.

Майкъл Марвин е развил повече от 100 технологични компании в Съединените щати и Канада през последните 30 години и инвестира в много от тях. Той е водещо име от Tech Valley, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк. Във Варна Марвин ще говори за това как да се изгради добра екосистема с повече инвестиции и как българските стартъпи да получат финансиране от САЩ.

Джейми Уилямс е професионален футболист, звезда на Super Bowl, който след прекарана травма решава рязко да промени кариерата си. Създава успешна филмова компания Ymotion и става известен сценарист и режисьор. Участва и във филма на Оливър Стоун “Всяка една неделя“ (Any Given Sunday). Паралелно участва с в създаването и развитието на множество технологични компании и става успешен предприемач. Част е от управленския екип и на Университета Небраска, от където е и докторската му степен по образование и лидерство. Пред студенти и предприемачи във Варненския свободен университет д-р Уилямс ще говори за това как житейските обрати ни предлагат алтернативен път на развитие. Да следваш мечтите си и да работиш в екип е едно от най-важните неща, споделя за житейската си философия Джейми Уилямс.

Лари Бийл е възпитаник на Университета Станфорд. След като развива собствения си бизнес в Силициевата долина, започва да помага на млади предприемачи да направят същото. Вече над 50 години работи като финансов съветник и инвестиционен мениджър и консултира стартиращи бизнеси по целия свят. Той е основател на фондация Interculture, която финансира проекта Bulgarian Enterpreneurship Center.

Богомил Балански е един от най-успешните българи в Силицевата долина. Той постига забележителна кариера в VMware – глобален лидер в сферата на софтуерните решения за виртуализация и cloud инфраструктури. Компанията е една от най-бързо растящите софтуерни компании, базирана в Силициевата долина, с офиси в целия свят. Балански е завършил MBA в Университета Станфорд. Той ще сподели опита си и ще говори за това, как се гради успешна кариера в Силициевата долина, какви качества и умения трябва да притежава човек, за да успее и как български компании могат да кандидатстват за финансиране.

Дафина Тончева напуска България на 18 години. Тогава родителите й са лекари в Пазарджик и получават мизерни заплати, а през лятото цялото семейство ниже тютюн. Приета е да учи с пълна стипендия в Харвард, където завършва компютърни науки. Започва работа като софтуерен инженер в Microsoft. След няколко години в гиганта решава да запише MBA в Станфордския университет. Така навлиза в света на рисковите инвестиции. В момента работи за един от известните фондове в Силициевата долина – USVP, в който е единственият партньор жена. По време на форума във Варненския свободен университет тя ще разкрие своята „рецепта за успех“.

Васил Терзиев е познато име в ИТ сектора – съосновател и главен изпълнителен директор на Telerik. Той има ключова роля за успешното разрастване на компанията – от стартираща компания в България през 2002 г. до водещ световен доставчик на софтуерни решения за бизнеса. След придобиването на Telerik от Progress през 2014г., Терзиев поема поста главен директор „Иновации“. На тази позиция той отговаря за дългосрочната стратегия за разрастването на Progress, идентифицирането на нови пазари и развитието на иновациите. Той ще разкаже историята за един от най-успешните български технологични бизнеси и ще мотивира млади предприемачи.

Събитието е с вход свободен и е предназначено за хора от бизнеса, предприемачи, инвеститори, преподаватели и студенти.

Може да харесате още...