BG властите съветват да сме внимателни, ако пътуваме в чужбина за Великден

Да бъдем внимателни, ако пътуваме през Великденските празници (14-17 април 2017 г.) в чужбина,  съветват от Министерството на външните рабооти. В редица страни има повишени нива на терористична заплаха, затова е добре да се проявява бдителност, особено на места с големи струпвания на хора, като централни градски части, градски транспорт, гари, летища, концертни зали, туристически и търговски центрове… С повишено внимание следва да се подхожда и при посещения на  храмове и богослужения, както и на религиозни паметници, съветват от ведомството.

 МВнР препоръчва още: да се съобразяваме максимално с въвежданите допълнителни мерки за сигурност в страната на дестинация, както и да следваме стриктно препоръките на местните власти в тази насока. Да носим винаги в себе си валиден документ за самоличност и зареден мобилен телефон. Да бъдем с повишено внимание за подозрително движение на хора и изоставени предмети, и при нужда да информираме местните власти. Да поддържаме връзка с близките си и при необходимост да се постараем да ги информираме за своето местонахождение. Предварително да се снабдим с координати на най-близкото задгранично представителство на България и/или на друга страна член на Европейския съюз. Да следим внимателно всяка информация, свързана със сигурността, в местните средства за масово осведомяване. Да се информираме предварително от страницата на МВнР за общите препоръки за пътуване и особеностите на дестинацията, която смятаме да посетим, както и за свързаните с нея рискове за сигурността и поведение при евентуални кризисни ситуации.
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от Дирекция „Ситуационен център“ на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mail: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.
При планирани пътувания зад граница се препоръчва на българските граждани да се възползват от възможността за регистрация при пътуване в чужбина в електронната система на МВнР.
източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...