Стълбите на Главната в Пловдив – сцена на класически Великденски концерт

След като преди броени дни зелената градинка пред Община Пловдив се изпъстри с яйца в човешки бой, изрисувани от местни художници и мястото се превърна в любимо за стотици местни хора и гости на града, в третия ден на Великден, 17 април, още една “сцена” на Главната улица се готви да привлече вниманието. Стълбите на Каменица ще се превърнат от 16:30 часа в сцена на класически концерт „Класика за Великден”, който ще бъде изпълнен от няколко поколения музиканти.

Учениците от Национално училище за музикално танцово и изобразително изкуство „Добрин Петков“, студентите от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и музикантите от Държавна опера Пловдив ще изпълнят богата програма под диригентството на маестро Диан Чобанов.

На открито ще прозвучат известни произведения от Моцарт, Чайковски, Бизе, Вивалди и Брамс, вдъхновени от пролетта. Целта на двучасовия концерт е да бъде алтернатива на заобикалящата субкултура като провокира интереса на пловдивчани към симфоничната музика на живо. Събитието ще образова и по-младата публика с любопитни подробности за композиторите и произведенията, увлекателно разказани от водещ.

Идеята за празничен Великденски концерт е на пловдивчанина Юлий Славов. В реализацията й се включват артисти, представители на бизнеса и общината.

Дали Класиката по Великден ще смири “управленските” страсти в Пловдив следпразнично – предстои да видим. В Страстната седмица общинарите в града, който спечели надпреварата за Европейска културна столица през 2019-та, гласуваха Пловдив да придобие дарените му от държавата 20,63% от акциите на Международния панаир, които миналата година те отказаха да приемат. Така с мнозинството в местния парламент и въпреки противниците на предложението,  беше даде зелена светлина на идеята в Панаира да бъде изграден Дом на пловдивската опера.

Може да харесате още...