След Великден представят първия български пълнометражен документален филм за Юлия Кръстева

Официалната премиера на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ ще се състои на 20 април от 18 часа в кино „Люмиер“ в София. С нея ще се открие фестивалът за документално кино „Master of Art”. Филмът на Искра Ангелова разказва историята на една от най-известните и успели по света българки – психоаналитик, лингвист, семиотик и философ, Юлия Кръстева е писателка и феминистка, но най-вече – има интересен, нестандартен и красив ум, който удивлява и днес.
Това е първият български документален портрет на най-влиятелната и успяла по света българска звезда. Кратката му версия „Чужденката“ – пак на същия автор – беше показана в рубриката на БНТ „В кадър“. Но две години, 4000 км. и 20 часа заснет материал по-късно е готов и пълнокръвният, цялостен биографичен филм за голямата българка.

По време на снимките екипът е допуснат до дома й, а Юлия Кръстева им показва своя Париж и ги запознава с най-близките си приятели, колеги, последователи и съратници, както и с прочутия си мъж – скандалния писател Филип Солерс. Любопитно е, че за Кръстева вече има няколко френски документални филма, единият – на френската телевизия АРТЕ.

Искра Ангелова е сценарист, изпълнителен продуцент и режисьор на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“, като снима и субективните кадри в Париж със своя фотоапарат. Там тя пътува с още един режисьор – нейната приятелка Милена Гетова, с която работят в телевизионното предаване „Нощни птици“ и са направили още три документални филма: „Чужденката“ – краткия филм за посещението на Юлия Кръстева в България; “Хляб и шоколад” – за „майката“ на магическия реализъм, мексиканката Лаура Ескивел и “Въображението е моят куфар” – за известната турска писателка и интелектуалка Елиф Шафак.

Оператор на „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ е Недялко Данов, известен с особения си поглед; а кадрите от „Чужденката“ са на Николай Илиев; монтажисти са Росита Желева и Велислав Иванов; а авторските парчета от саундтрака на филма са на Антон Пиперов. Текстът зад кадър чете Стоян Алексиев. Филмът е копродукция между БНТ (Коста Биков и Камен Йорданов), НДК (Пламена Гиргинова) и Уондърленд Продакшънс (Искра Ангелова).

„Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ разказва вълнуващата житейска история на героинята си, докато улавя и разглежда многобройните интереси на Кръстева – психоанализа, феминизъм, атеизъм, семиотика и лингвистика, литература… за да я хване в крачка – винаги в крак с времето си, днес тя помага чрез психоанализа на младежи, увлечени от ислямския радикализъм. Филмът е един позакъснял, но изчерпателен и увлекателен разказ за историята на успеха и емиграцията навън като завръщане към себе си.

Може да харесате още...