44-то Народно събрание се събира за първо заседание на 19 април

44-тото Народно събрание ще проведе първото си заседание на 19 април от 10.00 часа. Ще го открие журналистът Тома Томов, най-възрастният присъстващ народен представител, както повелява Конституцията. След клетвата на депутатите, че в името на Република България ще спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа, ще прозвучат химнът на България и химнът на ЕС. Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции, да се изберат председател на парламента и негови заместници, както и да се приемат правила за работа. Заседанието ще се предава пряко по БНТ и БНР.

Преди ден държавният глава Румен Радев отправи в обръщение до нацията, в което обобщи очакванията си към депутатите така:

“Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени. Надявам се то да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността. Срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор.”

Сред законовите промени, които той посочи, са и тези, свързаните с изборното право: “След години разхищаване на националния суверенитет, поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворчество, днес са необходими отговорни и ефективни действия: законодателни и организационни.

Върху следващото 44 –о Народно събрание ляга отговорността да намери решение на тези проблеми. В това отношение приветствам куража и усилията на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет. Предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии и за българското гражданство, поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашите независимост, интегритета на държавата и обществото.”

По въпроса за предложението за “уседналостта” при гласуване, върху който според Радев може би целенасочено се е концентрирало вниманието, той коментира: “Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Вярвам, че в един разумен и конструктивен диалог ще се намерят и по-добри решения. Те следва да отчитат и нашата принадлежност към единното европейско семейство”.

Може да харесате още...