Да се докоснеш до българската авиоистория и да полетиш в Деня на авиацията и космонавтиката

Музеят на авиацията в Крумово отваря свободно врати за посетители в Международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април. От 9 до 17 часа любопитните ще могат да разгледат експонатите и да се докоснат до историята на над 100 годишната българска авиация. В 10 часа до колелото на пловдивския Панаир ще бъде открит възстановеният барелеф на първия в света летец-космонавт Юрий Гагарин. В 12 часа започва и откритият летателен ден, с който седемдесет студенти и техните преподаватели от Техническия университет – София, филиал Пловдив ще отпразнуват деня на своята специалност „Авиационна техника и технологии“. Тя е създадена през 1987 година и обучава кадри за авиационната индустрия на страната ни.

През последните 5 години специалност „Авиационна техника и технологии“ преживява ренесанс с възможностите за добре платена работа в Луфтханза техник. Младите авиационни инженери все повече влагат кариерни амбиции и в стартиращи предприятия за безпилотни летателни апарати, наричани безпилотници, дронове, летящи роботи. В празника на младите авиоинженери ще демонстрират умения летци на леки и свръхлеки самолети, балони, ученически клубове с дронове и авиомодели – собствено производство, парашутисти.

За около час гостите на празника ще могат да разгледат „строените“ за полет летателни апарати и да получат информация за техните качества. По предварителна информация на летателна площадка „Марица“ (LBMA) на аероклуб „Граф Игнатиево“ са поканени да присъстват собственици и пилоти на летателни апарати от цялата страна, които ще полетят заедно с желаещите студенти и гости на празника. На летателна площадка „Марица“ ще има и 1 балон на клуб „Феникс“. В празника ще се включат парашутистите и операторите на авиомодели.

F2F TV припомня, че на 12 април 1961 г. е първият полет на човек в Космоса. Юрий Алексеевич Гагарин с космическият кораб „Восток 1″ извършва една пълна обиколка около Земята!

8 години по-късно – през 1969-та – 12 април започва да се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

На 10 април 1979 година България изпраща първия си космонавт в орбита – това е българският военен пилот Георги Иванов  с космическия кораб „Съюз-33”. С полета, който продължава 1 ден, 23 часа и 1 минута, България се подрежда сред първите шест космически държави в света.

 

Честит празник на всички авиатори и любители на авиацията и космонавтиката!

Може да харесате още...