Медици и психолози във всяко училище планира служебното министерство на образованието

До края на 2018 година трябва да бъдат осигурени необходимите средства за медицинско обслужване на всяко училище. За всяко дете, независимо от големината на училището, ще бъде осигурен и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има определени психолози, които да работят по превенция на насилието. Това предвижда междуинституционалният план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, представен в началото на седмицата от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Според плана, учителите ще преминат обучения по оказване на първа помощ на ученици, както и за работа с деца, които имат емоционални и поведенчески проблеми.

Те ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза. В тази битка ще бъдат привлечени и обществените съвети на училищата. Ще бъдат увеличени и заниманията по интереси на децата.

В плана е предвидено провеждане на дълбочинно изследване на законодателството, на връзките между семейството, училището и социалните служби.

И до този момент има документ, който регламентира мерките за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище. Нарича се “Механизъм” и набляга на предотвратяването на агресията и насилието в училище, като в разработването му са участвали отново множество институции.

Не е ли заровено другаде кучето за нефункционирането на всички – писани и приемани през годините регламенти – за справяне с детската агресия, обаче, питаме от F2F TV? Например в сринатия авторитет на институциите, в това число и на училището и учителите? В ненужното администриране на педагогическата професия и насаждането на страх у учителя от “системата”? В безотговорното противопоставяне на родители и учители, сякаш целта да образоват децата е бразда, която ги прави врагове, а не съюзници?

Колкото и стратегии да се приемат, докато честно не се отговори на по-горните въпроси и не се промени нещо в посока на справяне с тази насаждана с години среда на враждебност – децата само ще повтарят модела на възрастните – така поне мислим ние от F2F TV.

Може да харесате още...