Нови цени за парно и ток от 7 април ; Мая Манолова внася жалба в Съда за причината

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие окончателно решения за цени на електрическата енергия, на топлинната енергия и на електроенергията, произвеждана от топлофикационните централи по високоефективен комбиниран способ. Така средно претегленото увеличение на цената на електрическата енергия за битовите потребители е в размер на 0,95 на сто, съобщават от КЕВР. А на топлинната енергия, произведена от топлофикационните дружества, използващи природен газ, между 17,91% и 25,61% с изключение на Топлофикация Плевен. Утвърдените цени влизат в сила от 7 април 2017 година. Националният омбудсман Мая Манолова  и представители на Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“ обаче реагираха с внасяне на жалба в Административен съд София-град. Те атакуват решението на КЕВР за “шоковото увеличение” на цените на природния газ – сочено за причина да се поиска поскъпването.

“Причината за измененията на цените е утвърдената от 1 април 2017 г. по-висока цена на природния газ, който осигурява общественият доставчик „Булгаргаз” ЕАД. Цената на синьото гориво нарасна с 29,64% поради повишените котировки през последните 9 месеца на цените на суровия петрол, а оттам и на алтернативните горива на международните пазари. Тази ценообразуваща формула на природния газ е част от действащия договор между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт” и се отразява пряко в доставната му цена”, обобщаватот КЕВР.

И още – регулаторът обяснява, че повишение ще има и за стопанските потребители: “Стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар, ще плащат с около 1 на сто повече заради това, че перото “задължения към обществото” се променя от 35,77 лв./MWh – на 37,02 лв./MWh.  Увеличението за „Топлофикация Плевен“ пък е 37,40 % поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период, добавят от регулатора.”

Решенията на енергийния регулатор са публикувани на интернет страницата му.

Може да харесате още...