Християните по света празнуват Цветница или Палмова неделя

Дали ще наречете днешния ден Цветница-Връбница, както източно православните христяни, или Палмова неделя, както западно православните – няма значение, ако вярвате в историята за Спасителя на човечеството. За миряните от целия свят днес е голям празник, защото с различни ритуали се възпроизвежда влизането на Исус Христос в Йерусалим преди 2 хилядолетия. Според евангелските текстове, той влязъл в свещения град на магаре, а народът го посрещал като истински цар. Хората посипвали пътя му с палмови листа, ликувайки с възгласа “Осанна”, след като чудото с „вдигането“ на крака на болния Лазар от предния ден се случило пред очите им.

Върбови клонки носят християните в България на този ден. Палмови листа – по Средиземноморието – като в испанския град Аликанте, например. Маслинови или лаврови клонки, зеленика, розмарин и цветя – в други части на Европа.

Осветените в храмовете клонки и цветя хората носят в домовете си с вярата, че венецът от тях ще ги предпазва от болести. Денят е начало на Страстната седмица.

В Аликанте го възвести шествие на християнските братства.

снимки: Domingo de Ramos, Alicante 2017 by Julian Georgiev

В Рим – на площад “Свети Петър” – папа Франциск освети палмови листа и маслинови клонки, а в проповедта си за Палмовата неделя той се противпопостави на страданията в съвременния свят, причинявани от “войни, тероризъм, робски труд, семейни трагедии и болести”.

И като в сюжет на лош филм в Египет днес избухнаха две бомби пред християнски храмове в Александрия и Танта. Жертвите са десетки, има и множество ранени.

Идната неделя е Възкресение за християните по целия свят.

 

 

Може да харесате още...