Варненската опера отбелязва 70 годишен рожден ден

Варненската опера отбелязва 70-тата годишнина от създаването си с различни събития. Тържествата по повод значимия юбилей започват днес. И не случайно – на 6 април 1947 година Операта в морската столица е официално регистрирана. В 13.00 часа в присъствието на официални гости, ветерани, журналисти и приятели на операта на Сцена „Ротонда” ще бъде открита документална изложба „70 години Варненска опера” и изложба с костюми на световноизвестни български оперни певци, участвали във варненски постановки. Ще бъде показан костюмът на Тоска, в който на варненска сцена Райна Кабаиванска през 1975 г. представя една от коронните си роли.

Публиката ще може да види и костюма на Турандот – като част от постановката с участието на великата Гена Димитрова през 1994 г. и именитата варненка Галина Савова през 1995 г. За всички, които са преживели мигове на откровения с голямата музика на тази сцена, ще бъдат показани уникални документални видеокадри от най-значимите събития в историята на оперния театър.

Паметният ден ще завърши с прочутия мюзикъл „Котките” от А. Л. Уебър, чиято предпремиера е с начален час 19.00 на Основна сцена. Режисьор е признатият майстор на мюзикъла в България проф. Светозар Донев, осъществил на варненска сцена през последните години и популярните мюзикъли „Исус Христос суперзвезда” и „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”.

Следващото празнично събитие предстои в края на юли, когато в Летния театър Варненската опера ще представи „Аида” от Верди. Точно с „Аида” на 30 юли 1957 г. културният институт открива новия Летен театър на Варна и това е първата мащабна оперна продукция на открито в българската музикална история. С нея се възстановяват прекъсналите поради войните „Български народни летни музикални тържества” от 1926 г., които продължават традицията под името Музикален фестивал „Варненско лято”, по-късно – ММФ „Варненско лято” – един от най-големите музикални фестивали на Стария континент.

През септември Варненската опера обещава още празнични изненади по повод 70-тия си юбилей.

От F2F TV – успех и заря от аплодисменти!

Може да харесате още...