Мария Гигова предложена за орден „Стара планина“

Голямото име в българската художествена гимнастика  от края на 60-те и през 70-те години на 20 век Мария Гигова е предложена за Орден Стара планина. Днес служебният кабинет гласува препоръката към Президента да я удостои с първа степен на отличието заради нейните изключително големи заслуги за развитието на спорта. Гигова е първата гимнастичка у нас, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика (1969, 1971, 1973). Постижението й е вписано в Книгата на рекордите Гинес.
Тя е член на Техническия комитет по художествената гимнастика на МФГ и бивш негов вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на БФХГ и бивш председател на федерацията. Била е член на Изпълнителния комитет на Европейския съюз по гимнастика и на Балканския съюз по гимнастика, член на Българския олимпийски комитет и негов спортен директор, депутат в 39-ото Народно събрание на Република България.

Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна академия в периода 1985-1989 г., автор е на илюстрираната книга „Лаври от красота” (1988 г., Япония) и главен редактор на списание „Красота” (2002-2004).

 

Може да харесате още...