В деня на психолога – за нуждата на малчуганите в детските градини от него

По случай Деня на психлога 4 април психолози алармират за нуждата от адекватна психологическа подкрепа за децата в яслите и детските градини. Причината е, че през първите седем години се формират основни умения и компетентности, ценности и навици у детето. И ако в този процес до родителите и педагозите стои психолог, резултатите ще са налице, казват спецалистите. Към момента в част от училищата вече работят на щат училищни психолози, логопеди и ресурсни учители, но голяма част от детските градини и ясли – в Пловдив и региона например – не разполагат с такива кадри.
Според координатора на Дружеството на психолозите за Пловдив и региона Теодора Пампулова детското психично здраве трябва да е приоритет още от ранна детска възраст. Във възрастта до 7 години говорим за превенцията и профилактиката на агресивно и неприемливо поведение, но и превенция и профилактика на обучителни затруднения – дислексия, дискалкулия, др. С децата с хиперактивност и дефицит на вниманието също е необходимо да се работи за изграждане на навици за учене, за подобряване на дисциплина. Психологът в подготвителните групи би следвало да направи оценката на училищната готовност на детето, а не това да се прави от училищния психолог или педагогически съветник в първи клас.

Когато детето не желае да играе с другите деца или проявява агресивно поведение – то би могло да получи необходимото внимание от психолога, логопеда или ресурсния учител, когато бива отделено от другите деца. Психологът в детската градина или ясла може да подпомогне общуването родител-дете-възпитател и да внесе спокойствие във взаимоотношенията им.

Може да харесате още...