ГХГ Пловдив с изложба на творби от Марко Хаджиколев от частни колекции в Австрия 

Творби на Марко Хаджиколев (1924 – 2010) – един от българските художници, създавали своето творчество основно в емиграция – ще подреди в изложба в Градска художествена галерия – Пловдив. Творбите, които ще можем да видим, са от частни колекционери в Австрия, където худобникът остава през 1960-та заедно със съпругата си, също художник, Надка Трендафилова. Тогава е обявен за невъзвращенец от българските власти. Днес картините му се връщат, за да споделим емоциите им.

Роден през 1924 г. в Дедеагач (днешен Александропулос), още като дете той пристига със семейството си под тепетата, където учи и работи. По-късно завършва специалността “Илюстрация и оформление на книгата” при проф. Илия Бешков в Художествената академия в София. В Пловдив работи в отдел „Реклама“ на държавното предприятие „Разпространение на филми”.

След оставането му във Виена през 1960-та, Хаджиколев се записва за студент в Художествената академия в австрийската столица и скоро след това Академичният й съвет му присъжда на два пъти наградата „Belobende Anerkenung”. Тя му осигурява за четири години най-високата стипендия. По време на престоя си в Австрия Марко Хаджиколев работи на различни места като: Трикфилм студио (Шпектфилм) за рекламни къси филмчета, в галерии и други. През всичкото това време непрекъснато рисува, продава и излага картини. Става член на Съюза на австрийските художници.

Негови творби са купувани от галерии и колекционери във Виена, Вашингтон и други градове по света. Участва в самостоятелни и общи изложби.

За първи път се връща в България едва през 1990 г. и отново придобива българско гражданство. Малко известно е на широката публика у нас, че Марко Хаджиколев е един от най-крупните дарители на НДФ “13 века България”. През месец май 2006 г. той дари 200 свои произведения на Фонда. Сред тях е уникалната серия “Ерос” от 35 графики.

Изложбата от рисунки и живопис „Памет за Марко Хаджиколев“ е организирана в партньорство с австрийската галерия „Гамма“ и австрийски колекционери на творби на художника. В нея се представят негови творби, които не са показвани досега у нас. Откриването е от 18 часа на 10 април в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“№15.

Може да харесате още...