Сатирикът Михаил Вешим отбелязва Деня на шегата с нови книги

“Две и половина комедии” е новата книга на сатирика Михаил Вешим. Тя излезе в навечерието на деня на хумора и шегата 1 април под знака на Издателство Лексикон. Комедиите в нея са писани не за книга, а за сцена. Но театърът като че ли малко се интересува от съвременни български автори, а от моя милост като автор – още по-малко, разказва авторът с усмивка.

И понеже днес е 1 април, да припомним, че Вешим проповядва възпитание на чувството за хумор и шегата към себе си. Така в предговора на една от книгите си – „Обърни се със смях назад“, можем да прочетем: „Като бебе не бях от сърдитите млади хора, по-късно, като юноша бледен – също. В живота бях от ухилените млади хора, понякога и без причина. Учителката в прогимназията ме гонеше вън от класната стая с думите: „Какво се хилиш! Хайде, иди в коридора да се насмееш и после се върни!“. Стоя известно време в коридора, връщам се, уж сериозен, и веднага пак почвам да се кикотя. В младостта ми времената се случиха изключително сериозни – времена на пионери („Рапорт даден, рапорт приет!“) и комсомолци, на речи и конгреси, но аз никога не съм ги взимал насериозно. Както времената, така и самия себе си.“

Вешим, който е доказал многократно умението си да пише с лекота едновременно забавно и увлекателно, не пропусна да ни гo напомни и в другата си нова книга „Когато бях армейски генерал“, която излезе преди месец. Главният редактор на емблематичния в-к „Стършел“ е автор също на книгите „Нашингтон“, „Повелителят на осите“, „Руският съсед“, „Когато бях морски капитан“, „Заведи ме вкъщи“, „Текила на разсъмване“ и др. Романът му „Английският съсед“ е преведен и на английски език.

С книга или без, усмихвайте се на безобидните шеги, шегувайте се с мярка и незлобливо и  вие самите. И помнете – смехът е здраве. Но дебелашките шеги и злобните лъжи могат да го увредят значително!

Може да харесате още...