До 7 април служебни министри пишат нова наредба за интеграция на чужденци у нас

До 7 април двама министри от служебния кабинет – на вътрешните работи и на труда и социалната политика – ще трябва да подготвят нова наредба за интеграцията на бежанци у нас. Правителството им възложи тази задача на извънредно заседание днес, като им заръча да отчетат международните правни норми, да въведат ясни критерии за интеграция и да гарантират спокойствие и сигурност в страната. Кабинетът отмени досега действащата Наредба – за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с ПМС 208/2016. Причината е, че “не функционира”, е било посочено на заседанието. И още:

“Тя не съдържа ясни критерии и изисквания за социалната и културната интеграция на мигрантите. Освен това, създава редица проблеми и генерира напрежение в населените места, особено за кметовете, които следва да изпълняват изискванията на нормативната уредба и, едновременно, да се съобразят с възникващите обществени нагласи, са основните мотиви за решението” – се разяснява в съобщение от пресслужбата на МС. Оттам уточняват, че действията на правителството са съгласувани с държавния глава.

И че на извънредно заседание е било отменено и Решение №173/2017 за одобряване на изменената рамка на Национален механизъм за изпълнение на ангажиментите на Република България по презаселване, одобрена с РМС 263/2016 г.

 

Може да харесате още...