79 досъдебни производства, свързани с изборите. Вотът е до 20 часа

Спокойно начало на изборния процес в страната, по данни на МВР. Няма данни за незапочнал изборен ден и в чужбина. Медии съобщават за образуване на опашки в Турция, свързани с декларациите за попълване на място от избиратели, които не са подали предварително заявка за гласуване.

Общо 79 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с провеждането на избори за 44-то Народно събрани към 11 часа днес, съобщиха от Прокуратурата. Най-много – по 20 – са в Апелативните райони Бургас и Велико Търново. В София са 19, във Варна 13, в Пловдив – 7. 9 са сигналите, изпратени до други компетентни органи, сред които ЦИК и Сметната палата. Общият брой образувани преписки е 560, а постановените откази – 394.

На откритата линия в МВР са получени 33 сигнала, от които 13 са съотносими към дейността на полицията.
До 10.00 часа в звената на Дирекция „Български документ за самоличност“ са издадени общо 42 удостоверения при изгубен, откраднат повреден или унищожен документ за самоличност/лична карта или личен зелен паспорт и липса на възможност да бъде издадена нова лична карта от СДВР и ОДМВР. Звената за смяна на документите за самоличност ще работят до 19 часа.

Прогнози за резултатите от вота са забранени по закон, докато не приключи изборният ден.

За място в Парламента се състезават 11 партии, 9 коалиции и 9 независими кандидати.

Може да харесате още...