11 254 българи в Испания гласуваха в изборите за Народно събрание

11 254 българи в Испания гласуваха в изборите за Народно събрание днес. В 20 часа местно време изборният ден приключи и в двата консулски окръга – Мадрид и Валенсия. В 27-те секции в окръг Мадрид вота си дадоха 7462-ма избиратели. В трите секции в посолството ни в испанската столица вота си упражниха  1741 човека. Най-ниска актиност в окръга беше отбелязана в Лонгроньо, където бяха пуснати 86 бюлетини за целия ден.

В Консулски окръг Валенсия гласуваха 3 792-ма. В двете секции в консулството 698 души упражниха правото си на избор. Рекордьор за брой гласували в една секция в консулския окръг е Гандия с 607 гласа. 

802-ма гласоподаватели дадоха вота си в двете секции в Палма де Майорка. Най-малко в окръга – 131 души – гласуваха в Кастельон.

В Аликанте, където беше екипът ни, се запази тенденцията от последните избори да гласуват около 200 човека. Днес вот упражниха 211. Въпреки че живеят и работят повече от 10 години тук, хората споделяха, че гласуват, защото не са загубили надежда, че могат да се върнат в различна България – с правила и законност.
Екипът ни видя, че повече от гласоподавателите пред секцията предпочитат да попълват декларации на място. Те обаче не затрудниха процеса.

 

челна снимка: архив

снимка в статията: Аликанте избори

 

 

Може да харесате още...