14 хиляди полицаи – на работа за изборите, МВР с горещ тф за нарушения

Общо 14 000 служители на полицията ще бъдат пряко ангажирани в деня на изборите. Те ще се грижат за обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите избори за народни представители. МВР открива и линия за приемане на сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес. На тел. 982 2232, факс 982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg ще се приемат сигнали, свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното му протичане. От МВР съобщават, че е създадена организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии и подчертават, че подадените информации ще бъдат записвани.  7 319 са изборните места у нас, а секциите са 12 294. Допълнително има 184 подвижни секции и 254 временни секции – 23 в местата за лишаване от свобода и 231 в лечебни заведения и социални институции.

По време на предизборната кампания полицията е охранявала над 1000 мероприятия, по време на които не са допуснати нарушения на обществения ред. „Към настоящия момент продължава раздаването на изборните материали от областните управители към съответните общини, като това става във взаимодействие със служители от „Охранителна полиция” от областните дирекции. От тази вечер започва и охраната на изборните материали по места, обясни старши комисар Гребенаров.

Служители на реда са извън сградите, определени за гласуване, но могат да оказват съдействие на председателите на СИК в случай, че бъде поискано или ако е допуснато нарушение на обществения ред. „След приключването на изборите, служителите оказват съдействие на изборните комисии при транспортиране на материалите до РИК и ЦИК“, коментира още зам.-директорът на ГДНП.

Заради изборите в столицата ще има промяна в организацията на движение, забрани за паркиране и престой. Директорът на СДВР ст. комисар Младен Маринов уточни, че Столичната община е издала заповед за организацията на движението на нейната територия. В 23, 24 и 25 РИК, които се намират в залите „Универсиада“ и „Арена Армеец“, промените ще важат от началото на изборния ден до приключване на транспортирането на изборните материали в ЦИК. Ограничения има и в районите на ЦИК и БТА, където ще се помещава Международният пресцентър. Часовете и участъците, за които ограниченията се отнасят, могат да бъдат видени на сайта на Столичната община. Общо 2 360 полицаи на СДВР и жандармеристи са ангажирани в осигуряването на обществения ред в столицата, допълни Младенов. Допълнителна организация е създадена и във връзка с предстоящата футболна среща между отборите на България и Холандия, която ще се проведе на 25 март вечерта на Националния стадион в София.

МВР и ГРАО също информират за създадена организация за издаване на лични карти за онези български граждани, които искат да гласуват, но са загубили, повредили или личните им документи са с изтекъл срок или откраднати. Те ще имат възможността да подават нови заявления и съответно да получат удостоверение, което ще важи само за упражняване правото им на глас, посочи Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност”. До момента са издадени 48 000 лични карти. За последните четири дни са издадени 400 удостоверения. В деня преди изборите бюрата на БДС ще работят от 8:30 до 17 часа, а в самия ден на вота – от 8:30 до 19 часа. Служителите на звената ще обслужат всички желаещи, които нямат документи, за да могат да упражнят правото си на глас. Удостоверения за гласуване ще се издават независимо от адреса на лицето, това може да се случи на територията на цялата страна в звената на БДС.

7 271 обекта в страната, които имат отношение към процеса на гласуването са проверени от експертите на пожарната, обобщи зам.-директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ ст.комисар Асен Игнатов. В 782 са установени известни нарушения, които в повечето случаи касаят несъответствия на обичайното предназначение на помещенията. Издадени са предписания, тяхното изпълнение, ако е необходимо, ще продължи и в утрешния ден. Той допълни, че са изпратени указания за безопасност в местата за гласуване – както на територията на страната, така и в секциите извън нея. Игнатов допълни още, че ГДПБЗН е осигурила 200 електрогенератора, които в случай на необходимост да могат да захранят помещенията, имащи отношение към провеждането на вота.

 

Може да харесате още...