България открива нови консулства в Молдова, Полша и Украйна

Правителството прие решение за откриване на консулство на България в град Тараклия, Република Молдова, с консулски окръг, обхващащ територията на районите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарбяска и Автономното териториално образувание Гагаузия. Страната ни ще има и две нови почетни консулства – в Полша, със седалище в град Катовице и консулски окръг, обхващащ Шльонското воеводство. И в Украйна, в град Запорожие с консулски окръг на територията на Запорожка, Донецка и Луганска области.

Тараклия е център на район, в който българската общност представлява мнозинство от населението. В града е седалището на осъществяващия преподаване на български език Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“, който представлява единственият български университет извън пределите на нашата страна. Откриването на Консулство се налага поради необходимостта от предоставяне на качествено обслужване и консулски услуги за българските граждани, живеещи в районите от консулския окръг.

В новото почетно консулство на България в Полша за почетен консул се назначава Януш Затон, полски гражданин, представител на големия местен бизнес и човек, ползващ се с висока обществена репутация.
На фона на традиционно добрите и успешно развиващите се българо-полски отношения и сътрудничеството с районите, Шльонското воеводство е един от най-неактивизираните от наша страна полски региони.

В новото почетно консулство на България в Украйна за почетно консулско длъжностно лице се назначава Сергей Желев, украински гражданин, вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна. Откриването на консулството и назначаването му се очаква да спомогне за укрепване на връзките между България и представителите на българската общност в тази част на Украйна и ще допринесе за активизиране на българо-украинските икономически, културни, научно-образователни и туристически връзки. България има към момента едно почетно консулство в Украйна – в Лвов в западната част на страната.

Може да харесате още...