“Машина за истории” събира фантастичните разкази, наградени в конкурса “Агоп Мелконян”

Истинска „Машина за истории“ – в буквален и преносен смисъл излиза на книжния пазар у нас. От Издателство Изток-Запод съобщават, че антологията се издава по случай петата годишнина на конкурса, който носи името на българския писател-фантаст Агоп Мелконян. В нея място намират всички наградени в литературната надпревара от 2012 до 2016 година разкази. Не е забравен и патронът Агоп Мелконян – поместено е едно интервю с него и няколко мемоара за твореца, написани от хора на перото, благодарни, че ги е подкрепил в литературните им стъпки. Корицата на книжката е нарисувана от добре познатия художник Петър Станимиров.

Читателите ще могат да се докоснат до историите в нея, както и да се запознаят с част от авторите, по време на представянето й на 23 март от 18 часа в Столична библиотека, Мраморно фоайе I етаж.

Конкурсът за къс фантастичен разказ “Агоп Мелконян” се организира от електронното списание „Сборище на трубадури“. Той е творческа надпревара, която търси новото, нестандартното, нетрадиционното – гледна точка, идея, начин на изразяване. Жанрът е обърнат на 100 процента към неизчерпаемата човешка фантазия. Още в първото издавание на конкурса през 2012 година са получени 228 разказа от десетки населени места в страната.

Конкурсът има две журита. Почетното жури се състои от семейство Мелконян и негови приятели, общо шест човека, а редовното жури се сформира ежегодно от представители на списание „Сборище на трубадури“ и специално канени над 20 писатели, преводачи, редактори, издатели, блогъри. Някои от тях са ставали победители в предишни години на конкурса.

 

 

Може да харесате още...