Пролетта пристигна с цвят и птичи песни :)

Днес посрещнахме пролетта! В България тя идва с напъпили и цъфнали дръвчета и с птичи песни. За Испания е същото, добавяйки във вечнозеленото Средиземноморие пленяващата градация – цветно, по-цветно, най-цветно! 

От eltiempo.es разказват, че обичайно за пролетта в страната е тя да носи средна температура  13,6 градуса, а средните валежи да са 173 мм. Наскоро подобно количество се изля над Аликанте само за 24 часа, но синоптиците обясняват, че най-дъждовната площ до пристигането на лятото се очаква да е северният полуостров. Най-сухо ще е на Канарските острови, в Алмерия и Мурсия.

И докато дневните темпартури често надвишават 20 градуса, пролетта носи падане на нощния хлад до 3 градуса. Подобни температури и амплитуди в температурите спохождат и България!  Но ако започнете да кихате прекомерно, без значение къде сте – не го отдавайте на отслабен имунитет веднага, а проверете дали не ви е щипнала алергия! В това време на годината имайте едно наум, че е възможно именно цветният прашец или полените да са причина за това, което пъпли в носа ви или пък дразни очите.

Какво още да имате наум? Че е време за вталяване. Точно напролет може да се отслабне при това – супер вкусно! В България преди всичко със зеленчуци. В Испания – наред с артишока, ако имате нерви да го белите ;), разбра се, с аспержи, спанак, патладжан, целина… Или радвайки се на ягодите, които тук са огромни и сладки; на пълните с цвят малини, череши, ябълки, банани, ананаси и мушмули.

Накрая – ако все още поглеждате към звездното небе, мечтаейки, запомнете два периода през пролетта: между 22 и 23 април ще бъде максимума на метеоритния дъжд Lyrids. А между 6 и 7 май ще се сипят метеорити от Халеевата комета. Пожелавам ви Луната да не ви попречи да наблюдавате красивия звездопад! И да се изпълни всяко от желанията, с които  ще добавяте цвят във вашата пролет 🙂

 

 

 

 

10.

 

Може да харесате още...