В 10 града у нас изграждат открити площадки за спорт, култура и социализация

В 10 града у нас ще бъдат изградени открити площадки за спорт, култура и социализация. След оспорвана конкуренция на предложения от 30 населени места, са избрани София, Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, Самоков, Добрич, Берковица, Плевен и Сандански. BG Бъди Активен инициира проекта, вдъхновен от поста на една майка от Сливен, която споделя за всички изоставени „спортни“ места в града си. Подобни места има в повечето български градове, а младите хора, които живеят в по-малките общности, често се чувстват изолирани, недостатъчно чути и без перспектива. Повечето от тях се борят да намерят своето място, на което да се събират, общуват и да бъдат активни.

Отговор на това предизвикателство търсят организаторите именно чрез вграждане на творческия потенциал на младежите в проекта. Идеята е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места.

У нас всички желаещи ще могат да участват пряко в изграждането на новото любимо място – от идеята как да изглежда и какви дейности могат да се упражняват там, до самото построяване и разработване на мястото. 20 от тях ще имат възможност да преминат специално обучение за организатори на събития и спортни аниматори, а за партньорските неправителствени организации са планирани и обучения за менторство на млади хора.

снимка: архив, фитнес на открито в пловдивския парк Лаута

Може да харесате още...