Чакаме отговор от Еврокомисията за различния стандарт на храните в Европа

“Разминаванията в състава на храни от едни и същи производители в различните държави в Европейския съюз са недопустими. Оказва се, че една и съща марка хляб в Германия е по-качествен, отколкото в Чехия.”
Това твърди евродепутатът Ангел Джамбазки във връзка с резултатите от изследванията на храните, направени по време на словашкото председателство на Съвета на Европа. В началото на този март той отправи питане до Европейската комисия относно защитата на потребителите. И настоя ЕК да обясни как възнамерява да се справи с драстичните разлики в състава на храните и как ще гарантира правата и здравето на потребителите в Съюза. В Световния ден на потребителя 15 март – все още се чака отговора на ЕК. 

В питането си Джамбазки посочи част от регистрираните разлики, например – опредена газирана напитка, продавана в немски магазин, е подсладена само със захар, а в Чехия – със сироп от глюкоза и изкуствени подсладители, като аспартам и ацесулфам. Масово разпространен студен чай в Чехия има повече изкуствени подсладители и 40% по-малко екстракт спрямо немската версия на този продукт. Верига хранителни магазини предлага на немския потребител пълнозърнест хляб с 59% съдържание на пълнозърнесто брашно, а на чешкия – с около 19%.

През януари  евродепутатът се обърна към ЕК и по повод използване на глицидилови естери на мастните киселини, открити в палмовите масла и палмовите мазнини, за които има доказателства, че са генотоксични и канцерогенни.

Според Джамбазки е нужно приемането на регулаторни мерки за ограничаване на наличието на рискови съединения с оглед на защитата на човешкото здраве.

Може да харесате още...