Организират публична дискусия за живота и творбите на Георги Марков

Публична дискусия, „задочен” поглед над творчеството на един от най-изявените български публицисти и писатели от втората половина на XX век – Георги Марков – организира Издателство „Сиела” от 18:30 ч. на 23 март в новата конферентна зала на Софийския университет. В разговора ще участват журналистът, писател и биограф на Георги Марков Димитър Кенаров, писателят Димитър Бочев, режисьорът Дочо Боджаков, проф. дфн Инна Пелева. Модератор е критикът и писател Ангел Игов. 
За журналиста Георги Марков е говорено и ще се говори. Неговите „задочни” репортажи продължават да бъдат болезнено огледало на една „задочна” България четири десетилетия по-късно. Личността и творецът Георги Марков обаче остават в сянката на политическия дискурс, смятат от издателството.

Театрален и филмов сценарист, Марков е автор и на редица новели, пиеси, разкази, романи и есета, много от които забранявани от властимащите след 1945 г. Първата му литературна творба – разказът „Рекордьорът на уиски“, е публикувана във в-к „Народна младеж“ през 1951 г. Произведението, което прави публициста известен за широката общественост, идва 11 години по-късно: романът „Мъже“ (1962), който печели наградата за най-добър роман на годината в България. Изключително талантливият Марков създава конкретна, достъпна проза, изчистена от академичен жаргон или абстракция. Сборниците с разкази и новели „Портрет на моя двойник“ (1966 г.) и „Жените на Варшава“ (1968 г.) са върхови постижения на българската белетристика. Едноименните новели са сред най-доброто, сътворено от писателя, и имат запазено място не само в родната, но и в европейската модерна проза.

В дискусията за човека и твореца, за „този“ и „онзи“ живот, за най-фините инструменти на словото  може да се включи всеки желаещ.

You may also like...