Близо 150 литра на кв. метър дъжд над Аликанте вчера, отчитат най-влажната зима от 30 години

Близо 150 литра на квадратен метър дъжд се изля в Аликанте вчера, вятърът с гръмотевична буря и интензивен валеж между 19 и 22:30 часа снощи превърна в реки булеварди и улици, наводни училища и образователни центрове, автомобили останаха под вода, засегнат е и парка на плажа Сан Хуан. В едно от пострадалите от бурята и дъжда училища е паднала 30 метрова ограда и днес се работи по отстраняването й. В Albufereta е спасен млад мъж минути преди водата да покрие автомобила му.  Дъждът е причинил и периодично прекъсване на тока в района на Vistahermosa и цялата площ от Cabo de las Huertas до плажа Mutxavista.В следобедните часове кметът на Аликанте Габриел Ечавари активира план за действие при извънредни ситуации.

Благодарение на координираните действия с местните сили за противопожарна и аварийна безопасност (SPEIS), както и на полицията и  гражданска защита,  няма данни за жервти. Отводняват се засегнатите места, създават се условия за регулиране на трафика и нормализиране на дейността. Критични точки обаче има и през тях властите препоръчват да не се преминава. Днес са прекратени учебните занимания в няколко образователни центъра и една общинска детска градина.

Това е най-влажната зима от 30 години и третият най-интензивен валеж от 80, сочат източници на diarioinformacion.  Рекорд засега държи 30 септември 1997-ма с 270.3 литра на квадратен метър, когато има 5 смъртни случая и значителни материални щети. На 20 октомври 1982 година са измерени 233.1 литра на квадратен метър. Със 135.8 литра на квадратен метър, измерени само в град Аликанте, според метрологичната агенция във Валенсия, 13 март 2017-та става трети.

Обилните дъждове от последните 36 часа са истински божи дар за градините с цитрусови плодове и за зеленчуци като артишок, броколи, боб и картофи – стопаните им спестяват от напояване за цял месец.

От сутринта до 12:30 днес валежи в Аликанте няма, а слънцето пробива през облаците. От четвъртък се очаква стабилизиране на времето със слънце и покачване на температурите.

 

Може да харесате още...