От Велики Преслав стартира Националната кампания “Чудесата на България 2017”

С филма, на който съм сценарист и режисьор, “Симеон – от расото до короната” ще бъдат посрещани този понеделник, 13 март, от 13 часа в зала Тържествена на Община Велики Преслав гостите и участниците в обществената дискусия “Чудесата на Велики Преслав. Нови възможности за развитие на културно-историческия туризъм в региона”. Тя се провежда в рамките на Националната кампания “Чудесата на България 2017” на вестник Стандарт, която тази година навършва 7 години, а за старта й е избрана столицата на България по времето на Симеон Велики. Документалният проследява историята на владетеля и Златния век на България, като “превежда” съвременния човек по моста на времето 11 века назад и го потапя в Средновековието чрез разказите на историк, литератор, богослов, археолог и художник, както и чрез пресъздаването на сцени с помощта на членовете на Национално дружество “Традиция” клоновете Шумен и  Велики Преслав и на Ездови клуб “Шумен”.

Голяма част от филма е заснета на територията на Двореца на Симеон Велики във Велики Преслав и в Голямата базилика в Плиска, които са едни от акцентите и в предстоящата обществена дискусия. Преславското златно съкровище и столицата на Симеон Велики ще бъдат и в центъра на втората българска изложба в парижкия “Лувър” през 2018-та година.

“Давайки старт на кампанията “Чудесата на България 2017″ във Велики Преслав бихме искали да популяризираме културно-историчесото наследство не само на града, но и на областите Шумен и Търговище”, отбелязват от община Велики Преслав, домакини на дискусията. Оттам припомнят още, че именно Преславското златно съкровище е станало в класацията на вестник “Стандарт” чудо номер 2 на България в категория “Съткровища” през 2016-та година, а средновековният град Мисионис край Търговище – чудо номер 1 в категорията “Открития”.

Участие в дискусията се очаква да вземат вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Рашко Младенов и заместник министърът на културата проф. Боряна Христова. Очакват се и представили на местната власт и музеите.

снимки: от снимането на филма “Симеон – от расото до короната”

Може да харесате още...