В Деня на спасяването на 48 хил. български евреи да припомним: Българската църква е номинирана за Нобелова награда за мир

Българската православна църква (БПЦ) е номинирана за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 хиляди български евреи от депортиране в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.   Номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари тази година по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Снех, професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и адвокат Моше Алони, и е подкрепена от подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи. Те предават от поколение на поколение в семействата си историята, която е съхранил и Пловдив, за ранната сутрин на 9 март  1943-та, когато Пловдивският митрополит Кирил (по-късно Български патриарх) застава с тялото си пред обречените деца, жени и мъже и не позволява да бъдат натоварени във влака към концентрационните лагери.

Поклон още пред екзарх Стефан, видинския и врачанския митрополити Неофит и Паисий! На 9-ти, точно преди Деня за спасяване на българските евреи,  от години еврейската общност се покланя пред мемориала в Пловдив, където спасяването е реализираното чудо за хиляди хора! А след това полага цветя пред гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан в черквата “Света Марина” на Бачковския манастир!

Тазгодишната номинация за Нобелова награда за мир съвпада с 74 годишнината от историческите събития и е втора поред за Българската православна църква. Тя бе номинирана през 2013 година по повод 70-та годишнина от спасяването на българските евреи. Предложението тогава бе внесено от Лъчезар Тошев – заместник-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ и почетен асоцииран член на “Асамблеята”, който по повод номинацията казва: „Това решение на БПЦ е световен прецедент и е достойно за отличие, тъй като по този начин Църквата рискува собственото си бъдеще, за да защити друговерци”.

Настоящата номинация идва от израелска страна и има силната подкрепа на българската общност в Израел.

Ще получи ли Нобеловата награда за мир БПЦ – ще стане ясно през октомври.

Преди броени дни пък Министерският съвет прие одобри присъединяването на България към Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ). Към момента организацията има 31 държави-членки и 11 държави-наблюдатели, сред които и страната ни.

Отдавайки почит пред делото на тези, които на територия, контролирана от Хитлер, са успели да отстоят живота и бъдещето на толкова много хора, в този ден мълчим в памет на жертвите в нацистките лагери, сред които български евреи от Македония и Беломорска Тракия.

 

Може да харесате още...