В Националната библиотека в Париж тази вечер е посветена на Цветан Тодоров

В Националната библиотека в Париж тази вечер е посветена на Цветан Тодоров. От 18.30 часа в Аудиториума й семейството на световноизвестния учен и философ организира официална церемония в негова памет. Той почина на 7 февруари тази година във френската столица, където живее и твори 54 години. България изпраща началникът на политическия кабинет на министъра на културата Нина Тодорова за участие във възпоменателното събитие.

Тя ще отдаде почит и ще предаде на семейството на големия интелектуалец съболезнователно писмо от министъра на културата в служебното правителство Рашко Младенов. “За наша огромна чест Цветан Тодоров беше българин, макар сам да се определяше като емигрант и европеец. Той бе изградил идентичността си на гражданин – първо на Франция, после на Европа и света. Вероятно оттам идваше и фината му чувствителност към срещата на културите, към справедливостта и заблудите на съвременните демокрации. Книгите и философските идеи на Цветан Тодоров ни даваха важен ключ за разбирането на съвременния тревожен свят, ключ към „другия”, помагаха ни да бъдем по-добри. Затова осезателно ще чувстваме загубата му в бъдеще и искрено споделяме Вашата тъга” – пише в писмото.

Цветан Тодоров напуска България през 1963 година, на 23, като стипендиант в Париж. Три години по-късно защитава докторска дисертация на тема „Литература и означаване“ под ръководството на Ролан Барт. Бил е ръководител на Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания. Почетен доктор на Софийския университет през 1988-ма. Носител на Наградата на Принца на Астурия за обществени науки за 2008 година.

Пише десетки книги на френски език, вплитайки в литературната си теория философия и антропология. У нас започва да се превежда едва след 1984 година.

снимка: Уикипедия

Може да харесате още...