Отпадат лимитите в болниците с подписания днес Национален рамков договор в здравеопазването

Отпадат лимитите в болниците с подписания днес Национален рамков договор в здравеопазването за 2017-та година. Това ще стане след влизането му в сила, уточниха от Министерството на здравеопазването (МЗ). „На практика лечебните заведения ще работят вече в безлимитна ситуация“, обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Според него, договорът дава началото на тенденция за увеличаване на значимостта на извънболничната помощ, както и начин да се стопира дефицитът на средства в системата.

Удовлетвореност от условията в новия договор сподели и председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов. „За първи път от 18 години, откакто съществува Здравната каса, се постигна договореност с БЛС за самоконтрол“, каза управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов.

Лечебните заведения ще могат да надхвърлят бюджетите си с 3 на сто. Ако се стигне до преразход, с БЛС ще се договаря намаляване на цените на клинични пътеки, заради които се е стигнало до надхвърляне на бюджета.

От МЗ посочиха за проблем, наследен от предишното ръководство на министерството, неспазването на бюджетната дисциплина. По думите им, заради допуснатите миналата година и прехвърлени за 2017-та дефицити, през януари от бюджета на НЗОК са били изплатени 51 889 000 лева, а още 19,8 милиона лева трябва да се изплатят след 1 април, т.е. общо над 71 милиона лева.

С подписването на НРД се твърди, че е осигурена финансова рамка в границите на бюджета на НЗОК. Договорени са средства за увеличение на първичната извънболнична помощ с над 13 милиона лева. За специализираната извънболнична помощ договореното увеличение е над 19 милиона лева. Осигурени са и 1 милиард 613 милиона лева за болничната помощ. Въвеждат се прогнозни бюджети на лечебните заведения на тримесечие. Предвижда се и възстановяване на неоснователно получени суми над регулативните стандарти отново на тримесечие за извънболничната помощ.

С Националния рамков договор отпада и пръстовият автентификатор в извънболничната помощ. Ще бъде въведен и персонифициран аналитичен финансов документ, който ще се издава от лечебното заведение и ще бъде подписван от пациента при изписването му.

Националният рамков договор за 2017 година беше подписан официално днес в Министерството на здравеопазването.

 

 

Може да харесате още...